Идеје младих оријентир за доносиоце одлука

Идеје младих оријентир за доносиоце одлука

04/10/2022 Off By BERB

Foto: min.bpd.rs

 

Државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију Милка Миловановић Минић учествовала је данас на седници Ученичког парламента организованог у Скупштини Републике Србије поводом „Дечије недеље“.

 

Миловановић Минић је на овогодишњем Ученичком парламенту, чија тема је била била право детета да живи здраво, истакла да је ово право као и сва друга права детета, нераскидиво повезано са правом на живот, достојанство, образовање, социјалну заштиту и живот у својој породици.

„Министарство настоји да допринесе унапређењу демографске слике Србије и допринесемо заједничком циљу да нас буде више, да заједно стварамо боље услове за живот, раст и развој сваком детету, што можемо да остваримо тако што ћемо се борити за нове велике инвестиционе пројекте, нове путеве, школе, вртиће, паркове и игралишта у здравој животној средини у сваком месту у Србији јер то значи боље услове за живот свих млади”, рекла је државна секретарка.

Она је додала да дебата младих доприноси стварању идеја које служе као оријентир доносиоцима одлука на националном и локалном нивоу.

Државана секретарка је подсетила да је Министарство за бригу о породици и демографију, кад је реч о дечијим правима, између остаклог, пружило подршку кампањи „Буди рука која воли и реч која соколи“, коју је покренуо УНИЦЕФ у сусрет изменама Породичног закона у намери ширења свести о штети коју нанаоси физичко кажњавање деце.

Она је закључила да је важно да млади узму учешће и да свако у својој средини заговара нулту толеранцију насиља, јер насилник се не рађа, насилник се постаје преузимањем штетних образаца понашања којима је изложен од малена и које интегрише у своје будуће социјалне контакте.

Потпредседница Народне скупштине Снежана Пауновић, која је отворила Седницу Ученичког парламента, истакла да је потребно подићи степен знања деце и младих о њиховим правима на здраву животну средину, стратешким политикама из ове области, те да са овог скупа сви учесници морају да пошаљу јасну поруку о изузетној важности партиципације деце у заштити животне средине и одрживог развоја.

Право детета на здраву животну средину, како је нагласила, гарантовано је Конвенцијом о правима детета Уједињених нација и другим међународним документима, а остваривање тог права намеће обавезу државе да предузме мере ради спречавања загађења животне средине.

Ученичком парламенту, којем су председавала деца, Катарина Стојићевић и Никола Веселиновић, присуствовало је 100 средњошколаца из Србије, али и из Данске, Португалије, Италије и Пољске.

Извршна директорка „Пријатеља деце Србије“ Ива Ераковић, у име организатора „Дечије недеље“ нагласила је да је у току седмица у којој сагледавамо сва дечија права, преиспитујемо докле смо као друштво стигли у њиховој примени и шта је у том погледу потребно мењати.