Енергетска транзиција заједнички циљ, подршка Пољске путу Србије ка ЕУ

Енергетска транзиција заједнички циљ, подршка Пољске путу Србије ка ЕУ

04/10/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са Малгожатом Голињском, државном секретарком и заменицом министра за климу и животни средину Пољске, о сарадњи две државе у овој области, развоју нових технологија, процесу енергетске транзиције, потенцијалним заједничким пројектима и плановима, енергетској ефикасности, као и могућностима за инвестиције пољских компанија.

 

Оне су разговарале у Београду првог дана Сајма енергетике, који је Михајловићева отворила.
„Енергетика и рударство представљају најпогоднију област за повећање ефикасности наше сарадње, имајући у виду сличности наше две државе у овим секторима. Постоји много потенцијала и могућности за развој наших односа у ова два сектора, јер смо доношењем новог законодавног оквира створили услове да у изградњи нових електроенергетских капацитета, који за производњу енергије користе ОИЕ, учествују и јавна предузећа и приватни инвеститори и грађани. Унапређење енергетске ефикасности је такође један од приоритета и покренули смо пројекте којима доносимо конкретне резултате“, рекла је Михајловићева.

Саговорнице су се сагласиле да је због актуелне ситуације на тржиштима у Европи и свету угрожена енергетска безбедност и да енергетска транзиција и зелена агенда, упркос кризи, остају приоритети.

Голињска је током састанка подвукла подршку Пољске Србији на путу ка пуноправном чланству у ЕУ, што је, како је рекла, посебно важно у моменту када се Европа налази на прекретници и када је неопходно много више међусобне солидарности и да је Пољска спремна да подели своја искуства како би Србија убрзала пут ка ЕУ.

Потпредседница Владе Србије је навела да је чланство наше државе у ЕУ стратешки циљ и да је Министарство рударства и енергетике ускладило нормативне оквире са ЕУ и да је поштовање европских стандарда основа за нове инвестиције.
„Желимо корак по корак да излазимо из производње енергије из угља, а с обзиром на то да Пољска има искуства у томе, мислим да постоји простор да сарађујемо и у тој области. Како да се припремимо на време за прелазак на друге изворе, да спроведемо праведну транзицију, да истовремено имамо довољно енергије и да омогућимо стварање нових радних места, да убрзамо напуштање прљавих, фосилних извора и уједно убрзамо повећање ОИЕ“, рекла је Михајловићева током састанка.