Србија на светском врху по опоравку туризма

Србија на светском врху по опоравку туризма

26/09/2022 Off By BERB

Foto: Marina Jančević

 

Министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Татјана Матић поздравила је објављивање најновијег извештаја Светске туристичке организације у којем се наводи да се Србија налази на светском врху по опоравку туризма и навела да је такав закључак био очекиван, узевши у обзир до сада постигнуте одличне резултате.

 

„Упркос изазовима, дочекујемо Светски дан туризма у знаку рекордних резултата и изузетних успеха. Број туристичких долазака од почетка године порастао је за 48,1 одсто у односу на исти период прошле године, док је девизни прилив од туризма током првих шест месеци порастао за 57, 9 одсто у односу на исти период 2021. године.
Светска туристичка организација је препознала овај рекордни раст, и то је заправо један снажан ветар у леђа и моћан подстрек који нас охрабрује на још веће успехе“, поручила је министарка.

У извештају Светске туристичке организације (UNWTO), објављеном поводом светског дана туризма, наводи се да је Република Србија од јануара до јула ове године забележила убедљиво највећи раст туристичког промета, за 73 одсто већи у односу на нивое из 2019. међу земљама које извештавају о том параметру, показујући да су промоција туризма, отворене границе и општи опоравак индустрије после пандемије допринели расту упркос високој инфлацији.