Svečano otvoren 56. Bitef

Svečano otvoren 56. Bitef

26/09/2022 Off By BERB

Juče, 25. septembra, svečano je otvoren 56. Bitef pod sloganom Mi – junaci rada svog, izvođenjem predstave Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima kostima u koreografiji Jana Martensa iz Antverpena (Belgija). Ova predstava je pametan, topao i duhovit esej o savremenom plesu, koji spaja i prožima različita pitanja i stavove, između ostalog i pitanje plesa kao fizičkog rada i najavljuje glavni tematski fokus festivala koji će se baviti pitanjem rada u savremenom društvu, radnih prava, tržišta rada posle pandemije, ali i pitanjem rada u samim izvođačkim umetnostima.

Na otvaranju, konferansije Miloš Milovanović pozdravio je ambasadore, predstavnike osnivača festivala grada Beograda, publiku, novinare i kritičare. On je posebno pozdravio i nekoliko stotina pozorišnih profesionalaca iz inostranstva koji će narednih dana posetiti Bitef i učestvovati u njegovim programima. Oni će, kako je rekao, učiniti da i u ovim zaista teškim vremenima globalne ekonomske krize, desnog ekstremizma, pandemije i rata u Ukrajini, Beograd bude, bar na deset dana, svetska pozorišna metropola.
Festival je proglasila otvorenim ruska kritičarka, rediteljka i kustoskinja Marina Davidova koja je nedavno, zbog svojih političkih stavova, bila prinuđena da napusti Rusiju. Ona je u svom govoru izrazila stav da je njena zemlja, napadajući Ukrajinu, napala i sopstvenu kulturu, dodavši to kako se Moskva u poslednjih sedam meseci, od jedne od kulturnih prestonica sveta, pretvorila u mesto odakle umetnici beže. U nadi da je ovaj rat poslednji evropski rat, kao i da će se kulturne veze između Rusije i ostatka sveta uskoro obnoviti, a rusko pozorište vratiti na Bitef, ali i na druge međunarodne festivale, ona je proglasila 56. Bitef otvorenim.
Svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovale su mnogobrojne javne ličnosti iz kulturnog, javnog i političkog života, kao i diplomatskog kora. Među njima su bili: Nataša Mihailović Vacić, v.d. gradskog sekretara za kulturu, Gordana Goncić, podsekretar za kulturu, Emanuele Žiofre, ambasador i šef delegacije EU u Srbiji, ambasadorka Belgije Kati Bugenhaut, ambasador Francuske Pjer Košar, ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Šon Meklaud, šef Odseka za kulturu kanadske ambasade Olgica Marinković, direktor Gete instituta Frank Bauman, direktor Francuskog instituta Stanislas Pjere, direktor Britiš kaunsila Piter Braun, direktorka Kolegijuma Hungarikuma Klara Sentđorđi, upravnici Ateljea 212 Novica Antić, JDP-a Tamara Vučković, Pozorišta „Duško Radović“; Aleksandar Nikolić, CZKD-a Ana Miljanić, direktorka Istorijskog muzeja dr Dušic Bojić, predsednik SANU Vladimir S. Kostić, Ljubica Beljanski i Sanja Krsmanović Tasić ispred CEDEUM-a, glumci Milan Marić, Svetozar Cvetković i Slaven Došlo, kreatorka Dragana Ognjenović, likovni umetnici Uroš Đurić, Siniša Ilić…
U okviru prologa festivala, publika je 23. septembra već imala priliku da pogleda produkciju (Nije) kraj sveta u režiji jedne od najpoznatijih rediteljki današnjice Kejti Mičel i produkciji pozorišta Šaubine iz Berlina. Ovogodišnji Bitef trajaće do 02. oktobra, a u okviru glavnog programa će biti prikazano devet predstava iz šest zemalja, kao i mnogobrojni prateći programi. Drugog dana festivala, 26. septembra, na programu su dve predstave: Gardien Party iz Francuske, u režiji Muhameda el Hatiba i Valeri Mrežan (Istorijski muzej Srbije, 19 časova) i Tihuana iz Meksika, u režiji Lazara Gabina Rodrigeza i Luise Pardo (Narodno pozorište u Beogradu, 21 čas).