Председник Народне скупштине са амбасадором Пољске

Председник Народне скупштине са амбасадором Пољске

21/09/2022 Off By BERB

Foto: parlament.rs

 

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се са амбасадором Републике Пољске у Републици Србији Њ. Е. Рафалом Перлом.

 

Истакао је да је за Србију од изузетне важности подршка Пољске када је реч о европском путу наше земље и целог региона, као и активно заговарање политике проширења Европске уније. „С обзиром на то да живимо у времену оптерећеном тешким изазовима за све, подршка партнера је од непроцењивог значаја“, рекао је др Орлић.

Говорећи о агенди Србије на Генералној скупштини Уједињених нација, где је наша земља представљена на највишем нивоу, др Орлић је изразио уверење да ће председник Александар Вучић, у свим разговорима и у званичном обраћању на седници ГС УН, поновити став наше земље по питању важности поштовања међународног права, суверенитета и територијалног интегритета. „Важно је да сви разумеју да је наш став по том питању принципијелан и да је неопходно да се принципи међународног поретка поштују и примењују и када је реч о Србији. Доследни смо у приступу који подразумева дијалог, очување мира и стабилности за све, али смо у исто време решени да стриктно водимо рачуна о заштити наших државних и националних интереса“, поручио је председник Народне скупштине.

Истакао је да се Србија на КиМ суочава са флагрантним кршењем свих договора, потпуним игнорисањем обавезе формирања Заједнице српских општина и опасним једностраним потезима Приштине. „Морамо озбиљно и на дневном нивоу да се боримо за мир, за то да међународно право не буде само флоскула. За Србију је неприхватљиво да тзв. „Косово“ добије било какву столицу у УН“, изјавио је др Орлић.

Саговорници су се сагласили да постоји обострана опредељеност за даље јачање политичког дијалога између две земље и продубљивање економске сарадње, уз оцену да узајамне посете на високом нивоу могу додатно допринети интензивирању међусобних контаката и привлачењу инвестиција. С тим у вези, др Орлић је истакао да је Србија најбоље место за инвеститоре у овом делу Европе, а да иницијатива „Отворени Балкан“, која је потекла управо из наше земље, од председника Александра Вучића, додатно унапређује услове за нова улагања у регион.

Амбасадор Рафал Перл поздравио је иницијативу „Отворени Балкан“ и оценио је као одличан подстрек за економски напредак целог региона. „Пројекат је велика прилика за продубљивање сарадње и унапређење тржишта свих чланица иницијативе“, поручио је амбасадор Перл.

Говорећи о парламентарној сарадњи између две земље, др Орлић је истакао да ће се она наставити да се развија и кроз Посланичку групу пријатељства са Пољском, која ће ускоро бити формирана. Амбасадор Перл се сагласио да је међупарламентарна сарадња на добром нивоу, нагласивши да постоји и могућност њеног додатног унапређења кроз реализацију узајамних посета председника парламената у наредном периоду.