„МАГБЕТ“ ПРЕМИЈЕРНО У БДП-y

„МАГБЕТ“ ПРЕМИЈЕРНО У БДП-y

21/09/2022 Off By BERB

Представа „Магбет“, по делу Виљема Шекспира, у адаптацији и режији Никите Миливојевића, после премијерног извођења на Фестивалу Град театар Будва 16.8, своју београдску премијеру имаће у суботу, 24. септембра 2022. од 19.30 часова на Великој сцени Београдског драмског позоришта. Реприза је заказана за 25. 9. такође од 19.30 часова.

Представа је настала у копродукцији Београдског драмског позоришта, Српског народног позоришта из Новог Сада, Новосадског позоришта Újvidéki Színház, ИТАКА Арт центром и Град театром Будва.

У представи играју: Аница Петровић, Невена Неранџић, Маја Стојановић, Јелена Симић, Дејан Ђоновић, Бранислав Јерковић, Арпад Месарош, Марко Марковић, Милан Зарић, Соња Исаиловић, Понго Габор, Ивана Панчић.

Сценографију потписују Никита Миливојевић и Жељко Пишкорић, костимограф је Јелена Стокућа, композитор Димитрис Камаратос, а кореограф Амалија Бенет.

Никита Миливојевић, редитељ
„Као што Магбет прижељкује да убије краља, али се и боји тог убиства, тако сам и ја ушао у ово из осећања да бисмо могли да понудимо једно потпуно ново тумачење, у смислу да га расклопимо и саставимо на неки нови начин, а да сачувамо структуру. У процесу рада он је био једно истраживање везано за снове. Оног часа када му вештице саопште пророчанство за њега живот постаје кошмар и идеја читаве представе је тај кошмар. Задовољан сам јер сам урадио једну визуелну представу за коју сам се дуго спремао, о којој сам доста размишљао и до које ми је јако стало. Нису били нимало лаки задаци за глумце и после свега имам један веома добар утисак након премијере. Представа рачуна на један доживљај гледаоца, на нешто што је мање рационално, а више интуитивно. Музика, светло и амбијент раде у атмосфери кошмара о ком говоримо. У једном тренутку гледалац треба да престане да размишља и да се само препусти доживљају који, ако вас увуче, мислим да смо на добром путу”.