Demencija ne bira

Demencija ne bira

22/09/2022 Off By BERB

Juče je na Trgu Republike u Beogradu obeležen Međunarodni dan borbe protiv Alchajmerove bolesti. Ove godine tema je „Upoznajte demenciju, upoznajte Alchajmerovu bolest.“ Tema je ista kao i prošle godine, ali ove godine sa posebnim fokusom na podršku nakon dijagnoze.

Ovaj događaj je nastavak rada Crvenog krsta Srbije na podršci osobama sa dijagnozom demencije kao i njihovim porodicama. U okviru tekućeg projekta „Inovativne usluge u lokalnoj zajednici I-CCC“ koji finansira Evropska unija, a sufinansira Austrijska agencija za razvoj, Crveni krst Srbije od kraja 2021. godine koordinira aktivnosti u dva dnevna centra za podršku neformalnim negovateljima koji u porodici imaju članove sa dijagnozom demencije, a kojima upravljaju Crveni krst Sombora i Crveni krst Pirota. Ova aktivnost obuhvata inovativne prakse kognitivnih vežbi za osobe sa demencijom uz korišćenje digitalnih alata za obuku. U okviru projekta je Crveni krst Srbije finansirao i bilbord kampanju u Beogradu koja je u protekle dve sedmice senzibilisala javnost na temu demencije i Alchajmerove bolesti i koja kulminira ovim događajem na Trgu republike.

Jedan od organizatora obeležavanja Srpsko udruženje za Alchajmerovu bolest je pokrenulo inicijativu da se potpiše peticija za ustanovljavanje prava na uslugu dnevnog boravka za obolele od demencije koja je danas i podneta gradu Beogradu.

Nakon obraćanja govornika, priređen je „Ples za pamćenje“, u kome će plesati članovi Кluba ljubitelja istorijskih plesova, sa mladim plesačima.

Na javnom događaju bila su postavljena četiri pulta i to po jedan: Srpskog udruženja za Alchajmerovu bolest, Crvenog krsta Beograda, Кaritasa Srbije i Volonterskog servisa Zvezdara, na kojima su deljeni informativni i promotivni materijali o aktivnostima ovih organizacija na polju prevencije demencije i podrške obolelima i srodnicima čiji članovi boluju od ove bolesti.

U Srbiji , prema rečima stručnjaka ima izmedju 160.000 I 200.000 ljudi koji pate od Alcharmerove bolesti, a u Beogradu ih je oko 30.000.Dvoje od 10-toro quid nakon 60 godina mogu iskazati simtome ove bolesti.oboleli u najvećoj meri zavise od brige svojih nabližih u porodici.
“Briga o ovakvim osobama porodicu iscrpljuje. Društvo mora da se bolje organizuje za pružanje podrške osobama sa demencijom I osobama koje o njima brinu. Ovo je posebno važno kada imamo u vidu demografiju u našoj zemqi”, istakla je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Pismo podrške skupu uputio je i Vladimir Kostić, predsednik SANU.