УН ОБЈАВИЛЕ – СРПСКИ КАТАСТАР КАО ПРИМЕР НАЈБОЉЕ СВЕТСКЕ ПРАКСЕ

УН ОБЈАВИЛЕ – СРПСКИ КАТАСТАР КАО ПРИМЕР НАЈБОЉЕ СВЕТСКЕ ПРАКСЕ

09/09/2022 Off By BERB

У најновијој студији Уједињених нација под насловом „Финансирање дигиталне трансформације земљишне администрације“ Србија је, захваљујући реформи која се спроводи у Републичком геодетском заводу, наведена као пример најбоље светске праксе у дигиталној трансформацији управљања непокретностима.

 

У студији се наводи да је Србија, поред Велике Британије и Северне Ирске, земља која је највише урадила на пољу дигитализацији евиденција и пословних процеса и креирању дигиталних услуга корисницима са чврстом ИТ инфраструктуром. Посебно је наглашена трансформација и реаговање Републичког геодетског завода током COVID пандемије као и најновијим услугама и платформом у случају ванредних ситуација и регистру ризика.

Такође, посебно место у студији су заузели резултати које је Републички геодетски завод постигао на пољу родне равноправности у земљишној администрацији.

Објављена студија Уједињених нација представља велико међународно признање за Републички геодетски завод и постигнуте резултате који су признати на светском нивоу као и за реформе које Република Србија спроводи у овој области последњих неколико година. Колико је реформисани српски модел катастра непокретности успешан и признат, говори и чињеница да ће само у наредна два месеца Републички геодетски завод угостити чак 5 међународних делегација.
Студија је рађена у сарадњи са Организацијом уједињених нација за храну и пољопривреду и Међународном унијом геодета и доступна је на сајту УН-а (https://www.fao.org/documents/card/en/c/cc1880en). Студија је и најава важне публикације „Дигитализација и будућа улога земљишне администрације у Европи и шире“ која ће бити објављена следеће недеље у Варшави на годишњој конференцији Међународне уније геодета. Представник руководства Републичког геодетског завода ће, по позиву УН-а, имати запажену улогу у промоцији публикације на овом скупу. Публикација ће се моћи преузети са сајта Уједињених нација, почев од 14.9.2022. године.