Aкција добровољног давања крви – комеморативно обележавање 11. септембра

Aкција добровољног давања крви – комеморативно обележавање 11. септембра

09/09/2022 Off By BERB

Foto: Crveni krst Srbije

 

Данас су у знак сећања на невине жртве терористичког напада 11. септембра 2001. године Црвени крст Србије и амбасада Сједињених Америчких Држава у Београду организовали акцију добровољног давања крви у просторијама Црвеног крст Србије.

У акцију су се укључили, донирајући крв и позивајући све грађане који имају више од 18 година да учине исто, Њ.Е. заменик амбасадора САД господин Џон Гинкел, државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек, главнокомандујући Националне гарде Охаја генерал-мајор Џон Херис, као и начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове бригадни генерал Мирољуб Чупић.

Генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић указао је на податак да сваки седми хоспитализовани пацијент захтева неодложну трансфузију крви те да Црвени крст даје допринос прикупљању 67% свих јединица крви у земљи и 92% свих јединица крви које се прикупе на акцијама на терену. Он се захвалио Амбасади Сједињених Америчких Држава што је добровољно давање крви препознала као начин на који се сећамо невино страдалих људи у Њујорку и Вашингтону. „Крв се не може направити, њу дарују хумани људи који својим несебичним гестом помажу непознатом да се лечи или преживи“, казао је Миладиновић.

Гинкел је истакао да је сарадња Амбасаде САД са Црвеним крстом израсла у јако партнерство и право пријатељство те да веома цени заједнички рад на овом пројекту. Скренуо је пажњу, присећајући се трагичног дана, на то да је поред страдлих у нападу било и оних који су помагли у спасавању и дали животе борећи се за животе других. „Окупили смо се на овој акцији како бисмо се подсетили на трагедију и заједно нагласили потребу да се очува нада и да се буде хуман“, рекао је он и додао: „Добровољно давање крви је поклон живота“. Господин Гинкел је на крају обраћања најавио своје учешће у акцијама добровољног давања крви и у годинама које следе.

Државни секретар је рекао да Србија изражава дубоку солидарност са америчким народом поводом бруталног чина 2001. године и нагласио да Србија никад неће подржавати терористичке нападе у којима невини људи губе животе. Ђерлек је нагласио да Србија жели да унапређује билатералне односе са Америком јер су се јединство и солидарност током пандемије показали као јединствен начин борбе. Он је указао на ниске резерве крви и захвалио се свим волонтерима и добровољним даваоцима, као и Црвеном крсту Србије зато што настоји да ову драгоцену течност обезбеди грађанима којима је нужна. „Нема ничег бољег него спасити живот, дајући крв то чинимо“, закључио је државни секретар.

Акција добровољног давања крви реализована је у периоду од 10 до 16 часова уз учешће екипе Института за трансфузију крви Србије. Сакупљено је 27 јединица крви, а крв је понудило тридест четворо добровољних давалаца.

Ова акција, која се одржава већ дванаест година заредом, представља прилику да се допринесе одржавању резерви крви у систему здравствене заштите у Србији и уједно да се подсети на жртве тероризма.