Светски дан прве помоћи

Светски дан прве помоћи

09/09/2022 Off By BERB

Под слоганом „Учимо да помажемо целог живота“, Црвени крст у суботу 10. септембра обележава Светски дан прве помоћи.

 

Указујући на значај сталног обнављања знања из прве помоћи и усвајања нових техника којима се указивањем неодложне помоћи спасавају животи људи, организације Црвеног крста у својим општинама и градовима одржаће јавни час за грађане.

Предствници локалних смоуправа и бројне познате личности који буду присуствовали јавном часу позваће присутне да се укључе у активности Црвеног крста којима се сталним учењем и усавршавањем техника прве помоћи Србија чини безбеднијом за све своје грађане.

Широм света, сваке године, Светски дан прве помоћи обележавају организације Црвеног крста низом активности којима је циљ да се широј јавности скрене пажња на важност познавања начина хитног деловања у ситуацијама где је некоме повредом или стањем угрожен живот. Ове године, позвана су деца да започну са учењем једноставних техника прве помоћи, одрасли да стечена знања и вештине обнављају и проширују током живота, као и старији одрасли грађани, којима се, препоручује да обрате пажњу на ране знаке потенцијално опасних стања и примене превентивне мере заштите.
Прва помоћ представља једну од централних области деловња Црвеног крста свих земља. Уз препоруку да учење прве помоћи буде целоживотна активност за становништво свих узраста, акценат је, такође, стављен на доступност обуке јер је познавање вештине неодложне помоћи драгоцено за све.

Део обележавања овог важног дана посвећен је едукацији становништва у реаговању приликом наглог срчаног застоја која се спроводи у оквиру кампање „Живот у твојим рукама“.