РГЗ против коруптивних посредника

РГЗ против коруптивних посредника

06/09/2022 Off By BERB

Републички геодетски завод је, анализирајући структуру ланаца корупције, дошао до закључка да се највећи део коруптивних активности дешава ван катастра, у повезаним системима и кафанама.

 

Између грађана и РГЗ-а исплетена је читава индустрија илузије, која ради на коруптивној основи. Користећи манипулације представља се као да је највећи проблем у РГЗ-у и да он може бити решен само путем некога ко „има везу“ у катастру.

Спречавање оваквих посредника, који генеришу корупцију и онемогућавају грађане да директно комуницирају са катастром, циљ је нове антикоруптивне акције коју је покренуо РГЗ како би подигао ниво јавне свести о штетности корупције.
Компликоване и ригидне процедуре рада катастра, које за циљ имају искључиво правну сигурност и заштиту имовине грађана, користе се за стварање атмосфере у којој само посредник са везом у катастру може да „заврши ствар“ и да је директна комуникација грађана са катастром унапред осуђена на неуспех. На овај начин посредник оправдава незаслужену пљачку под плаштом наводних „веза у катастру“.

Републички геодетски завод има нулту толеранцију на корупцију и моли грађане да се укључе у решавање проблема како бисмо се заједно борили против злоупотреба. Охрабрујемо грађане да уколико дођу у контакт или примете коруптивног посредника слањем поруке на [email protected] пријаве све сумњиве радње и потенцијалне коруптивне случајеве.

Позивамо грађане да дигитално комуницирају са катастром, јер им је на располагању укупно 28 бесплатних електронских сервиса који захваљујући дигиталним процесима рада омогућавају да грађани сами истраже и реше свој имовинско-правни случај. Непосредним, дигиталним, писаним путем комуникације са катастром помажете себи и институцији да буде ефикаснија, поузданија и транспарентнија што представља заједнички интерес за државу, грађане, и институције.

Промотивни плакат ће бити истакнут у свим службама за катастар у Србији.