Михајловићева: Зависност од руског гаса је наслеђе претходне власти

Михајловићева: Зависност од руског гаса је наслеђе претходне власти

06/09/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је, одговарајући на питања новинара у Нишу, где је обишла дистрибутивни диспечерски центар ЕДС, да је изградња гасне интерконекције Ниш-Димитровград један од најважнијих пројеката који ће Србији додатно обезбедити гасну стабилност и на критике појединих опозиционих политичара да је земља препуштена на милост и немилост руском гасу и кинеским компанијама, навела да се ради о неаргументованим оптужбама.

 

„За нас је гасовод један од најважнијих пројеката који смо започели и који ће септембра наредне године бити завршен, а већ у октобру очекујемо да њим протиче гас из других извора, највероватније из Азербејџана, и о томе већ преговарамо, као што разговарамо о изградњи интерконекција са свим државама у региону. Што се тиче критика да сам оставила државу само са руским гасом, то нема никакве везе са истином, јер је Србија још 2008. продала НИС, а то није урадио ни Вучић, ни Зорана, већ неки други. До тренутка када је формирана влада коју је чинио СНС, имали смо само један доток гаса преко Украјине, а после тога смо направили другу руту – Балкански ток, и сада имамо два правца. Дакле, све су то неистине, као што је неистина коју Зеленовић говори да је РТБ Бор предат Кинезима на милост и немилост, а сви се сећамо како су изгледали и рудник и град и читав округ. Сада имамо компанију која гради, улаже у зелени рудник, а приче о рушењу планине су нетачне. Инспекције су јасно рекле да је угрожена безбедност и наложили санацију косине“, одговорила је Михајловићева.

Она је рекла да је управо Министарство на чијем је челу покренуло национални програм повећања енергетске ефикасности, у коме учествују држава, више од 150 градова и општина и домаћинства, која имају субвенције до 50 одсто инвестиције за замену столарије и за постављање соларних панела.
„Зеленовић наставља са изношењем неистина у недостатку агрумената. Управо је ово Министарство рударства и енергетике доношењем новог законодавног оквира створило услове и за унапређење енергетске ефикасности и за коришћење ОИЕ, а додела субвенција и за замену столарије и за постављање соларних панела је могуће само кроз јавне позиве. Зеленовић полази од себе и свог селективног понашања у време док је био градоначелник Шапца, када је делио Шапчане на грађане првог и другог реда према томе за кога гласају и затварао амбуланте, те није хтео да асфалтира улице у местима где грађани нису гласали за њега“, рекла је Михајловићева.