Промоција поштанске марке Србије у гласању за најлепшу марку Европе

Промоција поштанске марке Србије у гласању за најлепшу марку Европе

06/09/2022 Off By BERB

У више градова Србије одржаће се у наредним данима финале промоције поштанске марке Србије – кандидата у гласању за најлепшу марку Европе. Позивамо грађане да присуствују промоцијама и гласају да поштанска марка из Србије победи на овом важном европском такмичењу. Избор за најлепшу поштанску марку Европе траје још само четири дана, до 9. септембра, а сви наши грађани могу гласати на адреси http://www.posteurop.org/europa2022.

 

Пошта Србије је за националног кандидата на избору за најлепшу марку Европе определила марку под називом Дрекавац, чији дизајн је дело светски познатих фотографа браће Замуровић. Марка је урађена у оквиру овогодишње теме такмичења – Приче и митови у форми пригодног блока са једном марком номинале 85 динара. На њој је представљено биће из митологије Јужних Словена, нарочито заступљено у митологији Срба – дрекавац. Ово демонско биће, по народним веровањима, може имати више материјалних манифестација, а његова уметничка представа на марки осликaва мрачну, готово хорор суштину овог српског мита.

На такмичењу које се спроводи под покровитељством Асоцијације јавних поштанских
оператора ПостЕвропа (PostEurope), учествују поштански оператори земаља чланица из целе
Европе. Најлепша марка Европе бира се гласовима публике и стручног жирија, а избор публике отворен је за јавност и на њему могу учествовати сви заинтересовани грађани.

Пошта Србије сваке године у оквиру програма издавања пригодних поштанских марака
издаје емисију ЕВРОПА, као једно од најзначајнијих и најпопуларнијих издања, којим учествује на избору за најлепшу марку Европе. Промоција поштанске марке Србије у гласању за најлепшу марку Европе одржаће се 7. септембра у 12 часова у Нишу у Историјском архиву Ниша, 8. септембра у 14 часова у Новом Саду у Дигиталном омладинском центру Градске библиотеке, и 9. септембра у 12 часова у Крагујевцу у Историјском архиву Шумадије.

Позивамо све наше грађане да учествују у избору најлепше марке Европе и да дају свој глас за марку Поште Србије на адреси http://www.posteurop.org/europa2022.