Селаковић присуствовао инаугурацији новог председника Колумбије

Селаковић присуствовао инаугурацији новог председника Колумбије

08/08/2022 Off By BERB

Foto: MSP

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић, у својству специјалног изасланика председника Србије, присуствовао је данас у Боготи инаугурацији новог председника Колумбије Густава Франсиска Петра Уреге.

 

Министар Селаковић новом колумбијском председнику пренео је личне честитке председника Вучића, а он је, како је навео министар, изразио жељу да се што скорије сретне са нашим председником.

Селаковић је подсетио и на јучерашњи веома добар разговор који је имао са министром спољних послова Колумбије Алваром Лејвом Дураном.

Шеф српске дипломатије указао је и да је Колубија четврта по снази латиноамеричка земља, како по броју становника, тако и по економским параметрима, поручивши да је то земља са којом Србија може да развија бројне потенцијале свеобухватне сарадње.

Селаковић је истакао да је инаугурација један од најпосећенијих догађаја у овом делу света, навевши да јој присуствују председници Парагваја, Еквадора, Костарике, Доминиканске Републике, али и министри спољних послова других латиноамеричких и карипских земаља.

У том погледу, нагласио је да је ово била прилика и да на маргинама разговара са неколико министара спољних послова, али и другим високим званицницима латиноамеричких држава.

“Боравак у Боготи и инаугурација председника Колумбије били су прилика да са онима који нас подржавају афирмишемо наш став по питању које је за нас од највишег националног и политичког значаја, дакле питању КиМ, али и да оне, који су признавачи, упознамо са нашим аргументима и изразимо спремност за развој сарадње у свим другим областима”, рекао је шеф српске дипломатије.

Селаковић је јутрос разговарао са министром спољних послова Парагваја Хулијом Сесаром Ариолом.

“Парагвај подржава Србију по питању очувања територијалног интегритета и суверенитета и наш је доследни сарадник у међународним организацијама”, истакао је Селаковић.

Према речима министра, Србија и Парагвај имају бројне потенцијале за сарадњу, а следеће године наше земље обележавају 140 година успостављања дипломатских односа, те је и позвао парагвајског министра да посети Србију.

Шеф српске дипломатије имао је, током боравка у Боготи, и састанак са министром спољних послова Бразила Карлосом Албером Франком Франсом.

“Бразил је наш најважнији партнер у Латинској Америци, обим трговинске размене је највећи када су у питањи земље овог делa света, а договорили смо и размену посета економских делегација, као и започињање редовних политичких консултација два министарства спољних послова”, казао је Селаковић.

Посебно је издвојио то што је Бразил 2022/23. године нестална чланица Савета безбедности УН, нагласивши да на седницама о раду УНМИК-а та земља чврсто подржава наше позиције.

Један од саговорника шефа српске дипломатије био је и потпредседник Републике Ел Салвадор Феликс Уљоа, којег је у садржајном разговору замолио да размотри наше позиције и став по питању КиМ.

“То је држава која је веома заинтересована да разија сарадњу са Србијом у области безбедности, спорта и пољопривреде”, издвојио је Селаковић и пренео да је потпредседник Уљоа изразио жељу да у што скоријем периоду посети Србију.

Министар Селаковић наредна два дана боравиће у званичној посети Костарики, где ће се састати са министром спољних послова и бројним званичницима те земље. Након Костарике, шеф српске дипломатије посету земљама Латинске Америке завршава у Венецуели.