Интензивирање сарадње са ЕУ у области иновација и високих технологија

Интензивирање сарадње са ЕУ у области иновација и високих технологија

08/08/2022 Off By BERB

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и директор Европског института за иновације и технологију (ЕИТ) Мартин Керн, потписали Писмо о намерама за оснивање Европског регионалног иновационог хаба (EIT Community RIS Hub) у Србији.

„Као највећи европски иновациони екосистем, задовољни смо јачању сарадње са Републиком Србијом у подршци предузетницима, стартаповима и студентима да брже имплементирају своје иновације” рекао је директор директор ЕИТ, Мартин Керн.
Нагласио је, да ЕИТ заједница већ присутна у српском иновационом екосистему, и до краја 2020. године усмерила је преко 1,2 милиона евра подршке локалним бизнисима и иновационим пројектима, што је резултирало са преко 9 милиона евра повећања у инвестицијама. Са задовољством очекујемо оснивање новог „EIT Community RIS Hub-а“ кроз који ће се ова подршка повећати, и омогућити српским иноваторима бољи приступ европским фондовима и могућностима за сарадњу.”
„Потписивањем Писма о намерама, интензивирамо веома успешну сарадњу Србије са Европском Унијом у области иновација и високих технологија“, изјавио је министар у Влади Републике Србије Ненад Поповић.
„Писмо о намерама одобрили су Европска комисија и Влада Републике Србије, што указује на спремност обе стране за укључивање Србије у концепт Регионалне иновационе шеме ЕИТ-а. Европски регионални иновациони хаб, биће кровна институција за ангажовање великог броја српских учесника у активностима ЕИТ заједнице у Европи“, истакао је Поповић.
Ова организација ће промовисати активности Европске Уније и могућности сарадње у области иновација, предузетништва и технологија, и омогућити члановима иновационог екосистема Србије приступ широкој ЕИТ заједници.