Национални план за климу и енергетику прекретница развоја енергетског сектора

Национални план за климу и енергетику прекретница развоја енергетског сектора

31/07/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Државни секретар Министарства рударства и енергетике Зоран Лакићевић, рекао је данас гостујући на Танјуг ТВ да је доношење Интегрисаног националног плана за климу и енергетику прекретница развоја енергетског сектора Србије коме су неопходне инвестиције ради обезбеђивања енергетске безбедности и заштите животне средине.

 

„Министарство рударства и енергетике иницирало је прошле године усвајање четири нова закона који су предуслов развијања нове енергетске политике Србије. Доношење Интегрисаног националног плана за климу и енергетику омогућиће енергетском сектору нове инвестиције уз обезбеђивање енергетске сигурности и заштите животне средине. Реализацијом плана до 2030. године имаћемо 40 одсто мању емисију штетних гасова као и 40 одсто веће учешће ОИЕ у производњи електричне енергије. Ми морамо да радимо на изградњи нових електроенергетских капацитета из обновљивих извора, као што су сунце и ветар, како бисмо обезбедили већу енергетску безбедност и смањили увозну зависност с обзиром да тренутно увозимо угаљ и електричну енергију из других држава. Када имате соларне и ветроелектране, немате потребе за увозом електричне енергије већ имате сопствену производњу електричне енергије уз неопходност балансирања. Овај план предвиђа и нове инвестиције у изградњи интерконекција са суседним земљама како бисмо диверсификовали правце и изворе снабевања гасом, али и нове технологије као што су биогас и водоник које ће дати велики допринос стабилности енергетског система у будућности“, рекао је Лакићевић.

Лакићевић је нагласио да је енергетска ефикасност важан стуб енергетске безбедности и да Министарство рударства и енергетике наставља да пружа подршку грађанима субвенцијама у износу од 50 одсто за замену столарије, изолације, котлова и постављање соларних панела.

„Прошле године објавили смо први јавни позив за унапређење енергетске ефикасности у домаћинствима на коме је преко 4.000 пријављених добило субвенције за замену столарије и изолације. Ове године расписали смо нови јавни позив на коме ће преко 25.000 домаћинстава добити субвенције у износу од 50 одсто за енергетску ефикасност и постављање соларних панела. У времену тешке енергетске кризе која је погодила цео свет ми радимо на томе да омогућимо субвенције домаћинствима да поставе соларне панеле и постану произвођачи електричне енергије за своје потребе. На јесен ћемо расписати нови јавни позив на коме ће 100.000 домаћинстава моћи да учествује и интересовање за ове субвенције, нарочито за постављање соларних панела, свакодневно расте“, рекао је он.

Државни секретар је рекао ће грађани који месечно у просеку плаћају електричну енергију 3.500 динара, имати увећане рачуне мање од 200 динара. Такође је истакао да је ово повећање цене електричне енергије значајно јер ће омогућити да се финансирају нови пројекти и инвестиције којих није било у претходном периоду.