Ускоро поново успостављање саобраћаја од Мокре Горе до Вишеграда

Ускоро поново успостављање саобраћаја од Мокре Горе до Вишеграда

31/07/2022 Off By BERB

Foto: MGSI/Đ.K.

 

Наш циљ је да железницу додатно интегришемо са Републиком Српском и за петнаест дана Мокру Гору поново ћемо повезати са Вишеградом и тиме ћемо добити јединственост како у саобраћајном тако и туристичком смислу, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић након што је данас на Мокрој Гори одржао састанак са делегацијом Републике Српске на коме је формирана Комисија ради поновног успостављања железничког саобраћаја до Вишеграда.

„У претходном периоду је доста урађено, ресорно министарство које водим инвестирало је око десет милиона евра да би се створили услови који ће Мокру Гору повезати са Вишеградом“,додао је министар Момировић.

Министар Момировић је истакао важност свих аутопутева као и брзих пруга које се граде јер се управо на тај начин повезује регион.

Без квалитетне саобраћајне инфраструктуре, без јачања економије неће бити бољег стандарда ни у Србији, ни у Републици Српској, ни у БиХ, али ни на Балкану, закључио је министар Момировић.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић потврдио je да је данашњи састанак јасан показатељ интензивне сарадње, али и великог труда како би се унапредили заједнички потенцијали.
„На основу закључака са данашњег састанка може се очекивати у што скоријем временском периоду поновно успостављање саобраћаја од Мокре Горе до Вишеграда“, рекао је Ћорић.
Данашњем састанку, између осталих, присуствовали су и директор „Србија воз“ Иван Булајић, градоначелница Ужица Јелена Раковић – Радивојевић, начелник Општине Вишеград Младен Ђуревић који су сесагласили да је коначно успостављање редовног саобраћај за Вишеград, од великог туристичког значаја за регије с обе стране границе и значајан пројекат у оквиру веза Републике Србије и Републике Српске.

Железничка пруга Мокра Гора – Вишеград је пруга узаног колосека, дужине око 25 км. Првобитна траса пруге која је повезивала Ужице са Вишеградом свечано је отворена 1925. године. Међутим, 1974. године због нерентабилности поменуте пруге донета је одлука о њеном укидању које је обухватало и уклањање шина и прагова.
Након обнове пруге на релацији Мокра Гора – Вишеград, у августу 2010. године је прва композиција саобраћала од Мокре Горе до Вишеграда.
У периоду од 2012. до 2019. године, возови су према потреби саобраћали на релацији Мокра Гора – Вишеград.
Током 2020. године воз „Носталгија“ није саобраћао на релацији Мокра Гора – Вишеград, а у протеклој години редован саобраћај воза „Носталгија“ организован је на прузи Мокра Гора – Шарган Витаси, а не и до Вишеграда.