Због једностраних потеза Приштине ситуација на Космету никад тежа

Због једностраних потеза Приштине ситуација на Космету никад тежа

31/07/2022 Off By BERB

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је данас на конференцији за новинаре да је ситуација за наш народ на Косову и Метохији веома компликована и сложена, упутивши молбу и Србима и Албанцима у покрајини да сачувају мир.

Вучић је, поводом једностране одлуке привремених институција у Приштини да од 1. августа уведу „нове мере реципроцитета“, према којима се практично забрањују личне карте и таблице за аутомобиле које издаје Србија, оценио да никада нисмо били у тежој ситуацији.

Председник је рекао да се, када је реч о личним картама, Приштина позива на споразум о слободи кретања, тачку 3 из 2011. године, у којој се каже да свака страна може применити систем којим ће личне карте бити праћене писаним, улазно-излазним документима за становнике друге стране који желе транзитно да путују у трећу земљу”, док у фусноти стоји да ће користити статусно неутрални језик.

Он је истакао да оно што је дефинисано “за становнике друге стране који транзитно путују у трећу земљу”, никако не може да важи за Србе са Косова и Метохије, јасно и недвосмислено.

Не можете да зауставите Србе из Зубиног Потока, Звечана, Косовске Митровице и да кажете да са српском личном картом не могу да пређу, јер не представљају другу страну, нити они иду транзитно у трећу земљу, нагласио је председник Србије.

Када је реч о таблицама, он је предочио да се у споразуму из 2011. године, у тачки 6, наводи да ће као привремену меру власти на Косову продужити важење КС таблица, за почетни период од пет година, након чега ће две стране поново размотрити то питање, уз ЕУ ако буде потребно, док у тачки 7 стоји да ће сви власници аутомобила на Косову имати РКС или КС ознаке, и све стране ће уложити напор да се то обезбеди.

Такође, како је додао, предвиђено је да привремена мера власти у Београду буде дозвола да КС таблице могу преко наше територије.

Вучић је предочио да је затим 2016. године, у споразуму на који је потпис ставио Марко Ђурић, дефинисано важење КС таблица и продужено до 2021. године.

Међутим, Приштина је 2020. године самовољно укинула КС таблице, нагласио је председник и додао да данас жели да каже да не постоје више КС таблице, да су они суверена држава, јер им то каже и Квинта.

Према његовим речима, супротно свим нормама, свему што је потписано, Приштина хоће на северу да спроведе нешто на силу, због тога и воде кампању.

Ми смо обавили разговоре са представницима српског народа са Космета, покушаћемо да сачувамо мир по сваку цену, да замолимо Албанце да се уразуме и да Срби не наседају на провокације, рекао је Вучић.

Он је замолио представнике моћних земаља да воде мало рачуна о међународном праву и о реалности на терену и да њихови штићеници не изазову сукоб.

Обавио сам много разговора са представницима међународне заједнице, највише са изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Миролавом Лајчаком, али ако неко мисли да је могуће да се понови 17. март 2004. или нешто што се догађало нашем народу у другим деловима Југославије, то се неће догодити, поручио је председник.

Према његовим речима, број инцидената од када је Курти дошао на власт је за 50 одсто већи, при чему је списак напада на Србе пописан на 12 страна.