Sastanak ministra Stefanovića na temu odbrambene industrije

Sastanak ministra Stefanovića na temu odbrambene industrije

15/07/2022 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa predstavnicima Ministarstva finansija i Ministarstva rudarstva i energetike, a na sastanku su razmatrana rešenja problema i izazova sa kojima se u svom poslovanju susreću fabrike naše odbrambene industrije.

Ministar Stefanović, koji je prošle nedelje razgovarao sa rukovodstvom vojnih fabrika i predstavnicima Samostalnih sindikata metalaca, istakao je da je za Srbiju posebno u današnjim izazovnim vremenima važno da naše fabrike održe proizvodnju naoružanja i opreme za Vojsku Srbije i nastave sa radom na razvojnim projektima sa našim vojnim institutima.

Na današnjem sastanku usaglašen je Predlog zaključka kojim se sprovodi konverzija potraživanja državnih poverilaca u stalni kapital preduzeća „Zastava oružje“ iz Kragujevca koji će biti upućen Vladi, dok se nastavlja interresorno usaglašavanje za „Milan Blagojević“ iz Lučana.
Ove konverzije u prethodnom periodu izvršene su za fabrike „Prva iskra-namenska proizvodnja“ iz Bariča, „Prvi partizan“ iz Užica i „Prva petoletka-Namenska“ iz Trstenika, što im je olakšalo poslovanje i omogućilo da se posvete podizanju kapaciteta i modernizaciji pogona.

Sastanku su prisustvovali državni sekretar Ministarstva finansija Saša Stevanović, sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Maja Matija Ristić, direktorka Direkcije za ekonomsko-finansijsko poslovanje EDS Ljiljana Jezdimirović i direktorka za finansijsko poslovanje ogranka RB „Kolubara“ Ljiljana Milošević.
Uz ministra Stefanovića na sastanku su bili i državni sekretar Ministarstva odbrane Branko Živanović, načelnik Kabineta ministra odbrane pukovnik Stevan Kotarlić i načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse pukovnik Slavko Rakić.