У Тршићу организована Летња школа српског језика „Лето у завичају“

У Тршићу организована Летња школа српског језика „Лето у завичају“

15/07/2022 Off By BERB

Foto: Jelena Parezanović

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја у Научно-образовно културном центру „Вук Kараџић“ у Тршићу први пут овог лета организује Летњу школу српског језика и културе за ученике из дијаспоре „Лето у завичају“.

Школа се реализује у три термина за време школског распуста, а кроз њу ће проћи 217 ученика из дијаспоре у пратњи 17 наставника.
Боравак у Тршићу завршава прва група ученика из Француске, Немачке, Италије, Швајцарске и Грчке. Они су данас на завршној приредби показала шта су све научили током боравка у овом центру.
Први потпредседник Владе и министар просвете. науке и технолошког развоја Бранко Ружић, навео је да је овој образовни центар Министарство основало у сврху изучавања српског језика, културе и традиције.
„Овакви центри су значајни као подршка ученицима, који желе да додатно унапреде својa знања, интересовања и способности. По први пут угостили смо ученике из дијаспоре и тако ћемо и наставити. Важно је да што боље упознају свој језик, културу и традицију“, навео је министар и додао да је у плану је и припрема школе “Зима у завичају” због великог интересовања ученика из дијаспоре и њихових родитеља.
Он је истакао да је и у Стратегију развоја образовања и васпитања у Републици Србији до 2030. године постављен као посебан циљ унапређен однос према српском језику и књижевности као основним елементима националног и културног идентитета и унапређивање школовања на српском језику у дијаспори.
Боравак ученика у овом Центру је бесплатан, а програме овог Центра у потпуности финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја.
Програм школе осмислила је проф. др Марина Јањић, редовни професор Филозофског факултета у Нишу.
Ученицима је у оквиру активности омогућено учење српског језика у контексту националне културе кроз говорне и игровне активности, кроз уметност, културу, традицију, као и друге културне и спортске активности. У оквиру Школе организују се и посете манастиру Троноша и Бањи Kовиљачи.
За време боравка прве групе деце у Центру су боравили и учесници радионице за ученике средњих школа Етнологија и антропологија, а Београдска филхармонија младих је одржала концерт за учеснике Школе.