Наредне године 30 до 40 одсто гаса од других снабдевача

Наредне године 30 до 40 одсто гаса од других снабдевача

14/07/2022 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић рекла је данас да држава ради све да гаса буде довољно ове зиме, а да се кроз повезивање са другим земљама Србија добије могућност да гас купује и од других снабдевача.

 

„Нисмо искористили прилику да неке ствари урадимо ранијих година, али верујем да ћемо сада убрзано радити како више не бисмо зависили само од једног снабдевача гасом. Идуће године у септембру Србија завршава гасовод Ниш-Димитровград и кроз тај гасовод моћи ће да стиже и гас од других снабдевача, пре свега из Азербејџана и из LNG терминала у Грчкој. Идуће године моћи ћемо најмање 30 до 40 одсто гаса да добијамо од других снабдевача. Већ сада разговарамо са Министарством енергетике Азербејџана о закупу капацитета за идућу годину. До тада, имамо уговор и са Руском Федерацијом, могућност за складиштење гаса и у Мађарској, као и залихе у нашем складишту у Банатском Двору и радимо на томе да обезбедимо да свега буде довољно”, рекла је Михајловићева гостујући на ТВ Хепи.

Она је додала да је за гасну безбедност посебно важно повезивање са суседима и да Србија планира да гради гасне интерконекције и са Румунијом, Северном Македонијом, Босном и Херцеговином и Хрватском.

Говорећи о транзицији ка чистијим изворима енергије, она је рекла да је за Србију важно да гради нове енергетске капацитете, пре свега да почне изградњу реверзибилних хидроелектрана, Ђердапа 3 и Бистрице, које су важне због балансирања и сигурности у снабдевању кад се повећа коришћење обновљивих извора енергије.

„Морамо бити свесни да је за две и по године у нашем региону скоро 20.000 људи умрло као последица емисија из електрана који користе прљаве изворе енергије. Осамнаест термоелектрана у нашем региону произвело је четири пута више емисија штетних гасова него 220 термоелектрана у земљама ЕУ. Због тога треба да учинимо све обезбедимо да имамо довољно енергије и да то буде чиста енергија, а то можемо само кроз нове инвестиције. Отпори том процесу не постоје ни код привреде ни код грађана, највећи кочничари процеса декарбонизације су јавна предузећа, који би да се ништа не мења, иако би управо зелена енергија могла да им донесе озбиљне профите”, рекла је Михајловићева.