Opera SNP-a prvi put gost festivala „Ohridsko leto”

Opera SNP-a prvi put gost festivala „Ohridsko leto”

11/07/2022 Off By BERB

Foto: Srpsko narodno pozorište

 

Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta, uz sopran Mariju Jelić prirediće svojevrsnu poslasticu za ljubitelje klasične muzike 19. Jula, na prestižnom 62. makedonskom festivalu „Ohridsko leto”.

Ovo gostovanje, kojim će dirigovati maestro Luis Gorelik iz Argentine, biće utoliko svečanije jer će Opera Srpskog narodnog pozorišta nastupiti prvi put na ovom renomiranom festivalu, za razliku od Drame i Baleta najstarijeg srpskog teatra.
„Veliko mi je zadovoljstvo sto imam priliku da nakon dve godine kada sam pevala na otvaranju festivala “Ohridsko leto”, ponovo nastupim. Izvešću ciklus pesama Bendžamina Britna „Les Illuminations” koji je jako zahtevan tehnički i interpretativno i do sad nije izvođen na festivalu. Pesme su veoma kontrastne ali pre svega emotivne i prate osećanja francuskog pesnika Artura Rimboda”, istakla je solistkinja Marija Jelić.
Kako nijedan od ansambala Opere SNP-a nije nastupio na „Ohridskom letu”, upravnik SNP-a Aleksandar Stankov ističe da će ovo biti svojevrsni doživljaj za publiku ovog festivala.
„Ovo gostovanje pokazuje kvalitet operskih celina u SNP-u, jer samo izvođenje dela, koje će se naći na programu, zahteva izuzetnu muzičku pripremljenost svih izvođača, a publika će ovom prilikom uživati u koncertu gudačkog kamernog orkestra Opere SNP-a sa sopranom Marijom Jelić”, rekao je Stankov.
Marija Jelić, jedna od najistaknutijih srpskih operskih zvezda. U prethodnoj godini nastupala je sa Plasidom Domingom, Elinom Garančom, Hozeom Кurom, održala je solistički koncert u Кarnegi holu, debitovala je sa ulogom Aide u Srpskom narodnom pozorištu. Otvorila je festival Ohridsko leto 2020. godine, nastupala je širom sveta, između ostalog na Ljubljanskom festivalu, na koncertima u Rusiji, Кini, Argentini, Azerbejdžanu, Bugarskoj, Hrvatskoj i drugim.

Rođen u La Plati (Argentina) 1963. godine, sa samo 22 godine, dirigent Luis Gorelik postavljen je za šefa-dirigenta Filharmonijskog orkestra Mendoze. Godine 1991. postao je stalni dirigent simfonijskog orkestra u Haifi u Izraelu, a samo godinu dana kasnije pozvan je da diriguje prestižnom Izraelskom filharmonijom. Bio je šef-dirigent Kamernog orkestra „Ašdod”, Simfonijskog orkestra u Konsepsionu u Čileu, Simfonijskog orkestra u Salti. Luis Gorelik postaje šef-dirigent Argentinskog nacionalnog orkestra do 2018, a trenutno je, već 13. sezonu, muzički direktor Simfonijskog orkestra „Entre Rios”.