Đoković četvrti put uzastopno šampion Vimbldona!

Đoković četvrti put uzastopno šampion Vimbldona!

10/07/2022 Off By BERB

Izvor: N1 Beograd/Branimir Smilić/Foto: Reuters/Matthew Childs/Reuters/Hannah Mckay

 

Srpski teniser Novak Đoković je četvrti put uzastopno kralj Vimbldona! Treći igrač sveta je u finalu turnira u Londonu pobedio Nika Krijosa 4:6, 6:4, 6:4 i 7:6 (3) za tri časa i dva minuta igre i po sedmi put podigao trofej najprestižnijeg turnira na svetu.

 

Tridesetpetogodišnji Beograđanin odigrao je 32. Gren slem finale u karijeri, što nikome pre njega nije pošlo za rukom, osvojio je 21. trofej, a neverovatan je i podatak da je na Vimbldonu u seriji od 28 pobeda.

Rafael Nadal je sa 22. titule lider večne liste, dok je Rodžer Federer pao na treću poziciju sa 20. Đoković bi već na US Openu mogao da „napadne“ Španca, međutim, zbog ograničenja za nevakcinisane osobe minimalne su šanse da će Srbinu biti dopušteno da učestvuje na turniru u Njujorku.

Novak Đoković će uprkos odbranjenoj tituli u Londonu od ponedeljka biti tek sedmi igrač sveta. Naravno, za to je kriva odluka ATP da Vimbldonu oduzme bodove kako bi se Britancima „osvetili“ zbog zabrane ruskim i beloruskim predstavnicima da učestvuju na takmičenju.

Treći igrač sveta je, dakle, u osmom finalu u prestonici Engleske upisao sedmu pobedu, a više Gren slem trofeja osvojio je samo na Australijan Openu – devet. Tri ima sa US Opena i dva sa Rolan Garosa.

Više trofeja od Novaka u Londonu ima samo Rodžer Federer (osam), dok Srbin deli drugu poziciju sa Pitom Samprasom.

Đoković će biti bogatiji za dva miliona funti, Kirjos će dobiti upola manje, ali će pobednik, kako su se dogovorili pre finala, da mu plati večeru…

Đoković juri Borga i Rodžera

U Open eri (od 1968) samo su Bjorn Borg i Rodžer Federer po pet puta uzastopno osvajali Vimbldon. Pit Sampras i sada Novak imaju po četiri pehara u nizu.

Što se tiče dešavanja na terenu, bilo je onako kako se i očekivalo. Kirjos je počeo motivisao, sigurno, servis ga je služio tokom većeg dela meča, a brejk u petom gemu bio mu je dovoljan da dođe do ključne prednosti.

Đoković je u naredna dva seta kontrolisao dešavanja, važne poene po pravilu je osvajao, a po jedan oduzet servis bio je dovoljan da stekne nedostižnu prednost. Prava drama viđena je u četvrtom, ispostaviće se odlučujućem setu, kada su oba igrača bila više nego sigurna na svoj servis i nije viđena nijedna brejk lopta.

Odluka je pala u taj brejku u kome je treći igrač sveta dominirao. Novak je odmah napravio mini brejk, potom još dva… i bez poteškoća meč priveo kraju.