Модернизација два највећа аеродрома за више путника и нова радна места

Модернизација два највећа аеродрома за више путника и нова радна места

11/07/2022 Off By BERB

Foto: MGSI/Đ.K.

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић изјавио је данас да ће модернизацијом и проширењем капацитета аеродрома у Београду и Нишу, Србија постати једно од најважнијих саобраћајних чворишта у Европи.

Момировић је, након састанка на Аеродрому „Никола Тесла“ у Београду, као и обиласка новоотвореног дела Терминала Ц, истакао да је било речи о тренутним активностима на модернизацији и проширењу наша два највећа аеродрома, као и на актелно стање у авио-сектору.
На Аеродрому „Никола Тесла“ спроводе се највеће инвестиције у проширење једног аеродрома на читавом Балкану, а након модернизације и проширења путничког терминала, изградњи нове писте, нових паркиралишта и приступних саобраћајница овај аеродром добиће савремени изглед по светским стандардима, поручио је Момировић.
Такође, министар је нагласио да је потребно наставити са инвестирањњм у наше аеродроме, али и пружити подстрек нашем националном оператеру „Ер Србији“ како би она постала један од најпрепознатљивијих брендова у Европи када је реч о авио-саобраћају.
Улагање у равномерни регионални развој и инвестирање у аеродроме представља најбољи доказ политике Владе Републике Србије, јер и упркос корона кризи која је погодила авијацију на светском нивоу, наставили смо са улагањима, указао је Момировић.
Данашњем састанку је присуствовао генерални директор Аеродрома Никола Тесла Франсоа Беризо, као и директор привредног друштва Аеродрома Србије д.о.о. Ниш Михајло Здравковић који је том приликом предочио који капацитети и услуге ће бити унапређени доградњом новог објекта и реконструкцијом постојећег на нишком аеродрому.
У оквиру аеродромског комплекса се одвијају велики радови на модернизацији и проширењу путничког терминала и изградњи нове писте, нових паркиралишта и приступних саобраћајница. Посебан фокус стављен је на одрживо пословање, тако да се у блиској будућности очекује отварање соларне фарме и постројења за третман отпадних вода и чврстог отпада. Целокупни пројекат модернизације, реконструкције и проширења има за циљ да подстакне раст саобраћаја, створи додатну вредност и побољша искуство и удобност путника. Имамо снажну амбицију да постанемо ново чвориште у источној Европи,закључио је Франсоа Беризо.
На Аеродрому „Никола Тесла“ у Београду тренутно се изводе радови на изградњи уметнуте писте која ће бити дугачка 3.500 метара и биће дужа чак и од постојеће писте. Тренутно се изводе радови на асфалтирању завршног слоја коловозне конструције, као и на инсталацијама система светлосног обележавања. У току је и проширење и доградња Терминала чија ће се површина повећати са садашњих око 55.000 метара квадратних, на више од 100.000 метара квадратних, док ће се годишњи капацитет повећати са шест милиона на приближно 14 милиона путника годишње.
Доградња терминалне зграде на Аеродрому „Константин Велики“ у Нишу биће у могућности да опслужи шест ваздухоплова истовремено. Имаће пет излаза (гејтова) и могућност коришћења авио-моста, што сада не постоји. Имаће више од 700 метара квадратних комерцијалног простора и омогућиће значајно бољи конфорт путника и већи број пратећих садржаја.