MATICA SRPSKA TRAŽI VIŠE PARA

MATICA SRPSKA TRAŽI VIŠE PARA

30/06/2015 Off By

 

Zbog istinitog informisanja javnosti i transparentnosti u radu, Ministarstvo kulture i informisanja smatra da bi bilo od velikog značaja da građani saznaju koliko je Matica srpska dobila sredstava i od ostalih republičkih, pokrajinskih i organa lokalne samouprave, kao i po osnovu donacija i drugih vidova pomoći od kompanija i pojedinaca


matica_srpska

Press služba Ministarstva

MINISTARSTVO kulture i informisanja je u 2015. godini podržalo rad Matice srpske sa ukupno 2,2 miliona evra i „zaprepašćeno je činjenicom“ da Upravni odbor ove ustanove od neprocenjivog značaja za srpsku kulturu to smatra „kardinalnom greškom“.
Za redovne aktivnosti Matice srpske obezbeđeno je 35 miliona dinara, za Biblioteku Matice srpske 157,3 miliona dinara, Galeriju Matice srpske 73,9 miliona dinara, dok je, na osnovu konkursa, Matici srpskoj odobreno blizu 2,4 miliona dinara, uključujući sredstva za sufinansiranje Letopisa Matice srpske.
Imajući u vidu sredstva koja će Matica srpska dobiti u ovoj godini, kao i broj projekata koji su podržani na konkursima, očigledno je da Ministarstvo kulture i informisanja visoko vrednuje ovu uglednu naučnu i kulturnu instituciju.
Zbog istinitog informisanja javnosti i transparentnosti u radu, Ministarstvo kulture i informisanja smatra da bi bilo od velikog značaja da građani saznaju koliko je Matica srpska dobila sredstava i od ostalih republičkih, pokrajinskih i organa lokalne samouprave, kao i po osnovu donacija i drugih vidova pomoći od kompanija i pojedinaca.
Od svog osnivanja 1826. godine, Matica srpska je jedinstveno i samostalno književno, naučno i kulturno društvo, pod čijim okriljem deluju Biblioteka Matice srpske, Galerija Matice srpske i Izdavačko preduzeće Matice srpske.
Ukoliko su sredstva Ministarstva kulture i informisanja i drugih institucija i organizacija ipak nedovoljna Matici srpskoj, onda je prvenstveno na njenom Upravnom odboru da ozbiljno sagleda finansijske okolnosti pod kojima funkcioniše ta ustanova, posebno pošto Maticu srpsku „nije osnovala država“, kako rado ističu njeni čelni ljudi.
U tom slučaju, na testu mogu biti isključivo kompetencije, znanje i odgovornost rukovodstva same Matice srpske, smatra Ministarstvo kulture i informisanja u odgovoru na saopštenje Upravnog odbora Matice srpske.<


KULTURA

slike1ULIČNA GALERIJA: AUDIO – VIZUELNA INSTALACIJA “PTICE”, BOJANE ATLIJE I MAJE ĆURČIĆ

Ovim radom želimo da istražimo da li danas zvuk cvrkuta ptica zajedno sa skulpturama u ovoj formi mogu

 

236IZLOŽBE: DOSIJE UMETNIK PREDSTAVLJA ŽIVKU SAVIĆ

Živka Suvić je rođena 1971.godine u Sremskoj Mitrovici.Srednju školu za dizajn ”Bogdan Šuput”,završila je u Novom Sadu. Akademiju

МИЛИЋИ, 4. НОВЕМБРА /СРНА/ - Национални фолклорни ансамбл "Коло" из Београда завршио је турнеју по Републици Српској наступом у Спортској дворани у Милићима, који је привукао велики број љубитеља фолклорних игара из Зворника, Власенице,  Шековића и општине домаћина.

SAOPŠTENJE UPRAVNOG ODBORA ANSAMBLA NARODNIH IGARA I PESAMA SRBIJE “KOLO“

U skladu sa postupkom za izbor kandidata na razgovor će biti pozvani kandidati Aleksandra Stojanović i Vladimir Dekic

dejanSARADNJA VS I RTS: ČIZMAŠI STIŽU NA JESEN

Režiser Dejan Zečević kaže da će se serija prikazivati već na jesen i da je posle Vojne akademije