SEOSKI TURIZAM: ŽENE MAGLIĆA IZLOŽILI SVOJE RUKOTVORINE

SEOSKI TURIZAM: ŽENE MAGLIĆA IZLOŽILI SVOJE RUKOTVORINE

30/06/2015 Off By

Udruženje žena Maglića je nevladina, neprofitna organizacija osnovana 2009. godine radi unapređenja položaja žena putem edukacija radi njihovog ekonomskog osnaživanja, zaštite ženskih ljudskih prava, unapređenja uslova za zaštitu životne sredine i očuvanja kulturnih i duhovnih vrednosti i negovanja narodnih običaja i tradicije


zene-napolju
Grozdana Pašin

UDRUŽENJE žena, u okviru Vidovdanskih svečanosti u Magliću, gostima su pokazale svoja umeća u pripremanju hrane, ali i u izradi suvenira, šivenju… Aktiv žena imao je svoj deo programa u centru sela i to baš na Vidovdan,  28. juna.

Imale su svoj deo prostora na kojem su izložile deo svojih ručnih radova. I same su pripremile mnogo kolača, peciva, ali je to planulo. Kažu, bilo je mnogo gostiju i sve je otišlo. Ni popodnevni pljusak ih nije rasterao. Ostale su da ugoste i poslednje goste. Sa njima su bile i njihove drugarice iz Bačkog Petrovca. I one su donele svoje specijalitete.
Na stolu su bile i fotografije slovačke svadbe, odnosno mladenaca. To je deo turističke ponude i u Bačkom Petrovcu i u Kulpinu, gde je u većini slovačko stanovništvo. Tu, u blizini njih, su i prostorije koje koriste udružene žene Maglića. Ponosno govore o projektu koji je finansirao Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, a koji im je omogućio da se i u ekonomskom smislu osnaže. Počele su da šiju odevne predmete, posteljine, peškire… I to sada prodaju. Tu su i suveniri koje izrađuju.
Udruženje žena Maglića je nevladina, neprofitna organizacija osnovana 2009. godine radi unapređenja položaja žena putem edukacija radi njihovog ekonomskog osnaživanja, zaštite ženskih ljudskih prava, unapređenja uslova za zaštitu životne sredine i očuvanja kulturnih i duhovnih vrednosti i negovanja narodnih običaja i tradicije.Okuplja dvadesetak žena, koje aktivno rade na realizaciji ciljeva Udruženja. To su žene koje se bave pletenjem, šivenjem,vezom, heklanjem, pripremanjem kolača, zimnice i tradicionalnih jela sa ovih prostora.
Članice se bave izradom suvenira koje prodaju na manifestacijama koje posećuju, kao i u suvenirnicama na teritoriji opštine Bački Petrovac.
Udruženje se finansira sredstvima iz budžeta opštine, a većim delom realizacijom projekata odobrenih od pokrajinskih fondova i drugih fondacija, koje podstiču aktivnosti žena.
Posetite selo koje, kako i piše na ulazu u selo, ima sve.<


TURIZAM

duavNOVINARI PLOVILI DUNAVOM – POVODOM DANA DUNAVA

Na  588 kilometara toka kroz Srbiju, ova reka je najlepša, najšira, najdublja i najtajanstvenija u  svom toku .