SEDNICA AKCIONE GRUPE ZA REFORMU POLITIČKOG SISTEMA: STRANKE TAŽE PROMENU USTAVA I MANJI BROJ POSLANIKA

SEDNICA AKCIONE GRUPE ZA REFORMU POLITIČKOG SISTEMA: STRANKE TAŽE PROMENU USTAVA I MANJI BROJ POSLANIKA

30/06/2015 Off By

 

Ustav je bio plod kompromisa politike koja je Srbiju usmeravala ka Evropskoj uniji i koju je predstavljao Boris Tadić, sa politikom DSS-a i premijera Vojislava Koštunice i Tomislava Nikolića koji su se oštro suprotstavljali ulasku u EU”, rekao je Nenad Konstatinović


_skupstina-srbije-foto-05_fRanka Čičak

POSLANICI Socijaldemokratske stranke, Socijaldemokratske partije Srbije i Jedinstvene Srbije danas su na sednici Akcione grupe za reformu političkog sistema rekli da se zalažu za promenu Ustava Srbije, odnosno smanjenje broja poslanika, promenu izbornog sistema uz veći broj izbornih jedinica i decentralizaciju države.
Potpredsednik Socijaldemokratske stranke Nenad Konstatinović rekao je tokom javnog slušanja u Parlamentu da je SDS za promenu Ustava koji nije dobar i koji je bio plod kompromisa potpuno ideološki suprotstavljenih političkih opcija.

“Ustav je bio plod kompromisa politike koja je Srbiju usmeravala ka Evropskoj uniji i koju je predstavljao Boris Tadić, sa politikom DSS-a i premijera Vojislava Koštunice i Tomislava Nikolića koji su se oštro suprotstavljali ulasku u EU”, rekao je Konstatinović. On je kazao da je potrebno smanjiti broj poslanika na 150 i uvesti personalizovani proporcionalni izborni sistem koji omogućava da građani glasaju za ličnosti. Time bi se, kako je naveo, raspodela glasova u odnosu na partije vršila po proporcionalnom broju glasova koje su osvojili kandidati tih partija na svim izbornim jedinicima. U skupštinu bi ušali kandidati koji su osvojili najveći broj glasova ispred te političke stranke. SDS se nije konkretno izrazila na koji način bi da se bira predsednik Srbije već je Konstatinović kazao da ako se predsednik bude birao neposredno onda treba povećati njegova ovlašćenja na uštrb Vlade i premijera, a da ako prevlada mišljenje da se u buduće predsednik bira u Skupštini, onda on treba da ima ovlašćenja kao do sada ili nešto manja. On je naveo i da je potrebno imati najmanje 15 izbornih jedinica, a najviše 30. Konstatinović je kazao i da je za SDS neposredan izbor gradonačelnika i predsednika opština i da se zalažu i za uvođenje kancelarija poslanika u opštinama iz kojih dolaze.
Zamenik šefa poslaničke grupe Jedinstvene Srbije Petar Petrović rekao je da ta stranka podržava da se smanji broj poslanika u Skupštini Srbije, da su za proporcionalna izbornim sistem na republičkom i lokalnom nivou i da vlasnik mandata bude stranka. On je kazao da ne želi da licitira broj poslanika koji treba da bude u Parlamentu, već da je jedino važno da svi delovi Srbije budu zastupljeni preko svojih predstavnika.
“Nerealno je da bez obzira što Beograd ima najveći broj stanovnika bude predstavljen sa jednom trećinom poslanika, a da mnogi delovi u Srbiji nemaju svoje narodne predstavnike u najvišem zakonodavnom telu. Moramo voditi računa da nam cela Srbija u budućem Parlamentu bude adekvatno zastupljena”, rekao je Petrović. On je naveo da je JS za proporcionalni izborni sitem uz određenu modifikaciju i uz poštovanje načela nacionalnih manjina da imaju svoje predstavnike preko prirodnog cenzusa. Kako je naveo, ukoliko bi ostao proporcionalni sistem onda vlasnici mandata treba da budu stranke koje su kandidovale. On je naveo i da JS nema ništa protiv da predsednika Srbije bira Skupština ukoliko za to bude većina stranaka.
«Mi jesmo za promenu političkog sistema, za modernizaciju i demokratizaciju Srbije, za promenu ustava, ali da se to reguliše na jedan način gde ćemo svi biti za to”, zaključio je Petrović.
Šef poslaničke grupe Socijademokratske partije Srbije Milorad Mijatović rekao je da je ta stranka za smanjenje državne administracije, smanjenje broja poslanika i odbornika, za većinsko – proporcionalni sistem i povećanje broja izbornih jedinica na broj koliko bude i poslanika, a zalažu se i za stepenasti izborni cenzus. Njihov predlog je 150 poslanik u republičkom parlamentu, 80 odbornika u Skupštini Vojvodine i od 19 do 59 odbornika u lokalnim skupštinama. Mijatović je naveo i da izborne jedinice treba da imaju približno isti broj glasača da bi izbori bili pravični.
Kako je naveo, SDPS je za uvođenje stepenastog izbornog cenzusa koji podrazumeva izborni prag od tri odsto za partije koje izlaze na izbore samostalno , pet odsto za koalicije dve partije, sedam odsto za koalicije koje čine tri partije i devet odsto za koalicije koje čine četiri i više partija. On je naveo da je Socijaldemokratska partija za definisanje Srbije kao države socijalno tržišne privrede kao i da su za uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja. Sledeće javno slušanje je zakazano za petak, 10. jul.<


SRBIJA

 

nenad-konstantinovic-NENAD KONSTATINOVIĆ: SMANJITI POREZ NA IMOVINU

Nije luksuz živeti u trosobnom, četvorosobnom i petosobnom stanu ako imate domaćinstvo od tri, četiri i pet članova,

 

 

tasaSKUPŠTINA SRBIJE: USVOJENE IZMENE ZAKONA

Za primenu Zakona  o javnom informisanju biće potrebna dodatna sredstva iz budžeta Srbije, to jest da će država do 31. oktobra

 

 

 

avesna266SKUPŠTINA SRBIJE: ZA I PROTIV IZMENA ZAKONA

Predsednica Odbora za kulturu i informisanje i poslanik DS Vesna Marjanović ocenila je da, godinu dana nakon donošenja

 

 

301SKUPŠTINA SRBIJE: OPOZICIJA TRAŽI OSTAVKU IVANA TASOVCA

Za produženje roka za privatizaciju glasali bismo kada bi ministar kulture i informisanja na kraju rasprave podneo ostavku