Neophodno veće učešće žena na mestima na kojima se donose odluke

Neophodno veće učešće žena na mestima na kojima se donose odluke

29/06/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) o zajedničkim projektima kojima će se unaprediti rodna ravnopravnost u Srbiji.

Tokom sastanka je bilo reči i o borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama, učešću žena u politici i potrebi da budu zastupljenije na mestima na kojima se donose odluke.

Mihajlović je navela da je neophodno da sve institucije budu deo borbe za unapređenje položaja žena i da je zadatak Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost da sarađuje i sa državnim institucijama i sa organizacijama civilnog društva i međunarodnim partnerima.

Inicirali smo donošenje novih i promenu postojećih zakona, što je bila osnova za dalje konkretne korake. Imali smo 40 odsto žena u prošlom skupštinskom sazivu, imamo i rodno odgovornu Vladu, predočila je ona, istakavši da je, ipak, potrebno uraditi još mnogo toga, posebno kada je reč o učešću žena u donošenju odluka na lokalu.

Od 169 lokalnih samouprava u Srbiji, na čelu samo 22 su žene. Treba zajedno da radimo na tome da ohrabrimo i osnažimo žene da u svim gradovima i opštinama budu zastupljenije i u političkim partijama i u lokalnim organima vlasti, poručila je potpredsednica Vlade.

Ona je istakla da Srbija uspešno sprovodi i rodno odgovorno budžetiranje i da je jedna od retkih zemalja u Evropi koja je definisala okvire, dodavši da je suština da, bez obzira na otpore i opstrukcije, nastavimo da radimo na tome da žene budu zastupljenije u svim sferama društva.

Tokom sastanka bilo je reči o zajedničkim projektima Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i USAID-a u borbi za ostvarivanje jednakih mogućnosti za žene i muškarce u Srbiji, kao i o neophodnosti podizanja svesti o ovoj temi.

Predstavnik Centra za demokratiju i ljudska prava USAID-a Majkl Meknulti istakao je da ta agencija želi da sarađuje sa Koordinacionim telom u domenu podizanja svesti javnosti o borbi za unapređenje položaja žena i borbi protiv nasilja.

Želimo da zajedno utičemo na povećanje broja žena koje će biti liderke u politici, ekonomiji i drugim društvenim oblastima. Vaše iskustvo i ideje će biti dragoceni kao osnova za prevazilaženje svih prepreka. Podržavamo rad Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, jer je važno da zajedno radimo na sprovođenju projekata, rekao je on.