Србија остаје посвећена инвестицијама у водном сектору

Србија остаје посвећена инвестицијама у водном сектору

29/06/2022 Off By BERB

Foto: MGSI/Đ.K.

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић изјавио је данас да наша земља остаје посвећена инвестицијама у водну инфраструктуру, а то најбоље показују пројекти модернизације и развоја лука и речних путева кроз Србију вредни више од 500 милиона евра.

Момировић је, након што је у Лиону са колегама министрима транспорта дунавских прибрежних држава потписао документ о ефикасном одржавању речне транспортне инфраструктуре Дунава и његових притока, истакао да наша земља има јасно дефинисану мисију и визију, а то је да поново буде оно што је била у време Југославије, једна од водећих нација када је у питању учешће водног саобраћаја у укупном обиму транспорта.
На крају свог излагања, министар је закључио да је Србија посвећена развоју пловидбе на Дунаву, а потом је изразио задовољство што је данас заједно са колегама министрима и колегама из Европске комисије, потписао овај значајан споразум којим се показује спремност да сви заједно, као дунавске обалне државе, предузимамо стварне кораке у циљу његовог одрживог управљања и коришћења у транспортне сврхе.

Осим потписивања документа о ефикасном одржавању речне транспортне инфраструктуре Дунава и његових притока, Момировић је одржао министарски састанак и са колегама Западног Балкана, као и са министрима из земаља Европске уније, у оквиру конференције „Connecting Europe Days“ у Лиону.

Србија остаје опредељена европским стандардима и свом путу ка Европској унији. Желимо да учврстимо наше односе и да се што квалитетније повежемо, зато тежимо ка још ефикаснијим инвестицијама, пре свега оним које се односе на инфраструктуру, рекао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Момировић је на састанку министара имао прилику да чује иновативна решења када је реч о транспорту и мобилности, а све са циљем испуњења амбициозних планова када је реч о зеленој трансформацији.