Даље јачање економске сарадње Србије и Црне Горе

Даље јачање економске сарадње Србије и Црне Горе

29/06/2022 Off By BERB

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Министар финансија Републике Србије Синиша Мали и министар финансија Републике Црне Горе Александар Дамјановић разговарали су данас о економској сарадњи двеју земаља, могућностима за њено даље унапређење, о пројектима од заједничког интереса, као и о изазовима пред којима се налазе светске економије.

 

Министар Мали је, на састанку у Палати Србија, истакао да је током прошле године укупна робна размена између две земље износила 900 милиона евра, и да је порасла за 19,7 одсто у односу на 2020. годину.

Такође, министар је изразио очекивање да ће укупна робна размена две земље у овој години бити већа од милијарду евра.

Саговорници су разговарали и о инфраструктурним пројектима који су значајни за обе земље, попут изградње ауто-пута кроз Србију до границе са Црном Гором, и о реконструкцији пруге Београд–Бар.

Мали и Дамјановић су разговарали о изазовима са којима се цео свет суочава, услед ситуације у Украјини, а посебна пажња на састанку је стављена на снабдевеност наших тржишта основним животним намирницама и на набавку енергената.

Министар Мали је истакао да се само заједничким напорима могу решити бројни изазови које је проузроковала светска економска криза.

Мали је истакао и важност иницијативе Отворени Балкан, која је за Србију од великог значаја и која ће повезати нашу земљу са другим чланицама те иницијативе, у једну, готово јединствену привредну зону, што ће допринети расту целог региона.

Министар финансија Синиша Мали говорио је о новом моделу електронских фактура који се примењује у нашој земљи, с обзиром да би искуства Републике Србије у тој области могла да буду од користи Црној Гори.

Саговорници су разменили искуства о систему е-фискализације, на који су прешле обе земље. У том контексту, министар Мали је најавио и увођење система е-отпремница 2023. године, на који ће се надовезати платни промет између правних лица и систем е-фискализације.

Мали је током састанка представио и макроекономске показатеље Републике Србије, истичући да су, упркос светској економској кризи, веома добри, што се огледа кроз ниво привредног раста, за који очекујемо да ће у другом кварталу достићи четири одсто БДП-а, стопу незапослености која је на нивоу пре пандемије, јавни дуг који је далеко испод критеријума Мастрихта.

Синиша Мали и Александар Дамјановић су део званичних делегација Републике Србије и Републике Црне Горе, које су се данас састале у Београду.