Србија спремна за решавање свих отворених питања са Црном Гором

Србија спремна за решавање свих отворених питања са Црном Гором

29/06/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изразила је наду да ће, након данашње посете црногорског премијера Дритана Абазовића Београду, бити ресетовани односи између две земље и да ће Србија и Црна Гора ући у еру јако добрих и најбољих могућих односа.

Брнабић је, на заједничкој конференцији за медије са Абазовићем, након разговора у Палати Србија, оценила да је ово веома важна посета за остварење тог циља, нагласивши да ни Србија ни Црна Гора немају никог ближег у политици, економији, нити у смислу блискости грађана двеју земаља.

Повезују нас све врсте односа, али се последњих неколико година ту накупило доста отворених и тешких питања, рекла је премијерка, уз поруку да ће Србија бити отворена да решава сва та отворена питања и унапређује политичке и економске односе.

Председница Владе Србије је упутила позив Црној Гори да се још данас прикључи иницијативи Отворени Балкан.

Желим да изразим захвалност Абазовићу на томе што је чиста срца приступио томе да види који су бенефити ове иницијативе и што је био на састанку у Охриду. Понудила сам да дамо све информације о тој иницијативи и користима које доноси нашим грађанима, истакла је Брнабић.

Она је изразила уверење да би то пуно значило у овим турбулентим временима и допринело већој безбедности за грађане.

Према њеним речима, разговор са Абазовићем је био врло конкретан, при чему су дефинисана питања која можемо брзо да решавамо и која могу директно и одмах да утичу на побољшање привредних односа.

Премијерка је рекла да већ 12 године између две земље не постоји директан платни промет и да укупан платни промет иде преко посредничких страних банака.

То не само да повећава трошкове пословања већ их чини и много компликованијим. То је једна тема коју могу да реше наше централне банке, рекла је она, при чему је најавила да ће се данас и сутра разговарати о томе и са гувернерком Народна банке Србије.

Председница Владе је пренела да су разговори вођени и по питању снабдевања храном и енергентима због актуелне кризе и поновила поруку да Србија има довољно хране и да ће је и наши партнери у региону имати.

Што се тиче енергената, ту постоји огроман потенцијал за сарадњу у будућности, рекла је она и додала да су посебно занимљиви пројекти између Србије, Црне Горе и БиХ у хидро сектору, пошто ту постоје значајни потенцијали, које треба да искористимо, како бисмо повећали енергетске капацитете.

Премијерка је нагласила да две земље треба даље инфраструктурно да се повежу путно и железнички и подсетила  на то да је Србија већ почела да гради ауто-пут од Пожеге до Бољара на граници са Црном Гором, као и да је циљ да се у што краћем року повежемо инфраструктурно са том земљом.

Према њеним речима, у периоду јануар – април ове године имали смо трговинску размену у вредности од 307 милиона евра, што је за 29 одсто више него у истом периоду 2021. године.

У овој години тај ниво ће прећи милијарду евра. Ако решимо питање платног промета, то лако можемо да пређемо. Желимо да будемо много ближи политички и економски, поручила је Брнабић.

Абазовић је рекао да му је велика част то што се његова прва посета региону реализује у Београду и истакао да је дошао како би се у односима две земље окренуо нови лист.

Он је истакао да ће политика његове владе бити иста и са другим суседима, али да је неприродно да две тако историјски повезане и блиске земље имају шум у комуникацијама.

Осећам ту енергију у Београду и то да је започео нови циклус који подразумева да смо спремни да свим отвореним питањима приступимо на одговоран начин и да их затварамо у корист грађана Србије и Црне Горе, рекао је црногорски премијер.

Идемо у решавање питања платног промета, јер је ван логике да деценијама то не функционише и да се решава преко међународних банака, што доноси нове трошкове у пословању, истакао је Абазовић и додао да је у Београду добио уверавања да ће се исопруке хране из Србије за Црну Гору реализовати без рестрикција, што је олакшавајућа околност.

Он је поручио да ће актуелна Влада Црне Горе водити отворену политику, што значи лакши приступ за све оне који желе да долазе у Црну Гору, али и за грађане Црне Горе, који због бизниса или туризма желе да иду у друге земље.

Циљ је да ауто-пут чији се део у Црној Гори отвара 13. јула добије наставак према Београду и према Будимпешти, рекао је Абазовић и додао да је стратешки важно стварање железничког коридора како би се потенцијали искористили на најбољи начин, а Србија добила могућност да користи и Луку Бар.

Када је реч о другим питањима, он је пренео да су она покренута на данашњим састанцима и исказао захвалност Брнабић, јер је наступио моменат када неке ствари треба да се превазиђу.

Према његовим речима, у Црној Гори Србија има великог пријатеља и дошао је моменат да се Западни Балкан третира на другачији начин и да се преузме одговорност како би односи у региону били бољи него раније.