Развој свеобухватних односа са Саудијском Арабијом

Развој свеобухватних односа са Саудијском Арабијом

22/06/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас у разговору са министром туризма Краљевине Саудијске Арабије Ахмедом Акилом ел Хатибом да наше две земље деле исту визију развоја засновану на улагању у образовање, иновације и ИТ сектор, која је уједно и добра основа за унапређење политичких и економских односа.

 

Председница владе истакла је да је Србија, захваљујући улагањима у ИТ сектор, препозната као земља великих потенцијала у овој области и добра дестинација за инвестиције. Данас је, како је навела, ИКТ сектор највећа извозна грана и има велико учешће у БДП земље. Србија има добар и образован кадар, а увођењем програмирања у основне школе, улажемо у нашу будућност, рекла је Брнабић и истакла да би сарадња две државе на овом пољу била од обостране користи.

Министар ел Хатиб пренео је премијерки Брнабић поздраве краља Салман бин Aбдулазиз ал-Сауда и престолонаследника Мухамеда бин Салмана бин Абдулазиза Ал Сауда и настојање Саудијске Арабије за унапређење економских односа и политичког дијалога.
Истичући да је туризам носилац економског развоја Саудијске Арабије, министар ел Хатиб оценио је да је у Србији препознао велики потенцијал за развој ове привредне гране, што би у будућности омогућило отварање нових радних места и економског развоја државе. Размена знања и искуства две земље и сарадња у овој области, како је објаснио била би обострано корисна за наше грађане.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, који је присуствовао састанку, истакао је да је пословна заједница важан субјекат у развоју односа, а пољопривреду препознао као један од стубова сарадње привредника двеју земаља.
На састанку је разговарано и о повећању трговинске размене, као и могућностима за заједничке инфраструктурне пројекте.

Председница владе изразила је уверење да ће се политички дијалог две земље интензивирати у будућности и поновила позив саудијском краљу и престолонаследнику ове земље да посете Србију.