Сарадња студентских удружења Србије и Републике Српске

Сарадња студентских удружења Србије и Републике Српске

22/06/2022 Off By BERB

Foto: mpn.gov.rs

 

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић разговарао је данас на Палама са представницима Уније студената Републике Српске о начинима сарадње са студентским удружењима у Србији.

 

Он је указао на значај студентског организовања које је важан чинилац развоја високог образовања.

„Најпоноснији смо на нов Закон о студентском организовању. Установили смо студентске конференције и студентске парламенте, уредили начин њиховог финансирања и надлежности, одабир чланова, али једна од значајнијих новина јесте могућност да представници студената учествују у раду факултета и имају право на одлучивање“, навео је Ружић.
Он је рекао да је приликом израде тог закона постојала добра сарадња са Студентском конференцијом универзитета Србије (СКОНУС) и да је захваљујући томе постигнути сјајни резултати када је реч о побољшању услова студирања.
Говорећи о сарадњи студената из Србије и Републике Српске Ружић је најавио да ће заједнички бити обележен Дан српског јединства и националне заставе на Палама и да ће тим поводом бити присутно више од 1000 студената.
„То је добар начин да негујемо односе које имамо и да на прави начин развијамо сарадњу“, рекао је министар.
„Желим да истакнем да студенти Републике Српске и Србије на свим нивоима образовања имају истоветан статус и да се све дипломе признају без нострификације“, навео је Ружић и додао да ће у наредну академску годину на терет буџета Републике Србије моћи да се упише 29.790 студената.
На састанку је било речи и о моделу дуалног образовања и о могућностима да се такав вид студирања уведе у Републици Српској по узору на Србију, као и о питању стипендирања студената из Србије у Републици Српској.
Ружић је данас присуствовао и Другој регионалној конференцији „Сарадња институција, јавног и приватног сектора и НВО“ на Економском факултету на Палама, истакао је значај дијалога и подршке НВО у креирању јавних политика, као и о заједничким напорима Републике Србије и Републике Српске за постизање вишег нивоа очувања националног идентитета.