Подршка даљем усавршавању студената докторских студија

Подршка даљем усавршавању студената докторских студија

21/06/2022 Off By BERB

Foto: mpn.gov.rs

 

Први потпредседник владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, на свечаности поводом доделе стипендија за студенте на докторским студијама, које обезбеђује Министарство, истакао је да је Министарству и држави част што може да подржи и помогне да се усавршавају, уче и да се укључе у рад научноистраживачких организација.

„Драго ми је што смо се окупили ове године у пуном броју да покажемо колики је подмладак наше научне заједнице. Ви сте 22. генерација студената докторских академских студија коју Министарство стипендира. На овогодишњи конкурс за ову подршку пријавило се 322 кандидата. Стипендију је ове године добило и прихватило вас 143. Овај наш Програм подстицања и стипендирања младих и надарених за научноистраживачки рад има за циљ развој научноистраживачког подмлатка и спречавање одлива научних кадрова из развојних потенцијала Републике Србије“, истакао је министар Ружић.
Он је навео да ова подршка обухвата месечну стипендију за докторанде која износи 50.000 динара, али и материјалне трошкове у износу од 7.000 динара месечно, те да је на овај начин подршка заокружена, „јер поред стипендије обезбеђујемо да талентовани доторанди стичу и развијају практична знања у реалном, подстицајном научном окружењу“.
„Наш циљ је да подстакнемо изузетност, да охрабримо најбоље да наставе да уче и да се усавршавају, зарад сопствене будућности, али и зарад будућности наше земље. Србија има дугу традицију стипендирања најбољих студената. Министарство просвете ту традицију наставља и подржава најбоље и најталентованије и ученике. У последњих пет година, са неком од стипендија подржано је више од 180.000 ученика и студената“, навео је министар.
За ученичке и студентске стипендије, према речима министра Ружића, годишње се из буџета определи више од 2.4 милијарде динара
Министарство, сваке године, обезбеђује средства за стипендирање до 200 нових стипендија за студенте докторских академских студија, финансира материјалне трошкове њиховог укључивања у рад научноистраживачких организација и наставља стипендирање за око 350 студената докторских студија у различитим научним областима.
„Уз стипендирање финансијски се подржава и низ активности везаних за студирање и усавршавање студената мастер и докторских студија, као што је учешће на научним скуповима у земљи и иностранству, студијски боравци у иностранству, као и трошкови пријава, завршне израде и одбране докторских дисертација. Нагласио бих да се овим програмом не завршава подршка младим и талентованим истраживачима. Већ пету годину, Министарство подстиче, кроз посебан програм, запошљавање младих истраживача – студента докторских академских студија у акредитованим научноистраживачким организацијама. До сада смо, на овај начин, за пет година, подржали око 2.000 младих истраживача-студената докторских студија из свих области“, рекао је Ружић, честитајући студентима у име Министарства и своје лично име.