За еколошку инфраструктуру у Пожаревцу 18,2 милиона евра

За еколошку инфраструктуру у Пожаревцу 18,2 милиона евра

21/06/2022 Off By BERB

Foto: MGSI/Đ.K.

 

У оквиру дугогодишње сарадње са Немачком развојном банком КФВ спроводимо пројекте у области водоснабдевања, отпадних вода и управљања чврстим отпадом, а за еколошку инфраструктуру у Пожаревцу определићемо 18,2 милиона евра, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић данас након потписивања посебног уговора за реализацију изградње постројења за пречишћавање отпадних вода у овом граду.

 

,,Постојеће постројење за пречишћавање отпадних вода изграђено је шездесетих година, па се због ограничених техничких капацитета постојећег канализационог система у Пожаревцу, целокупна количина сакупљених отпадних вода испушта без пречишћавања у Брежански канал и Велику Мораву и са таквом праксом морамо да престанемо“, рекао је Момировић.

Министар Момировић уговор за реализацију изградње за пречишћавање отпадних вода и канализационе мреже потписао је са градоначелником Пожаревца Сашом Павловићем, директором ЈП Водовод и канализација Пожаревац Александром Димитријевићем, и директором КФВ председништва у Србији Рудигером Хартманом који је том приликом рекао да је успешном заједничком сарадњом обезбеђено преко 300 милиона евра помоћи за преко 20 општина, односно за 1,6 милиона становника у Србији који су осетили или ће тек осетити корист од пројеката који се спроводе.

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић захвалио се министру Момировићу, КФВ-у, и другим институцијама, изразио велико задовољство због потписаног уговора и предочио који капацитети и услуге ће бити унапређени.

„Након реализације овог пројекта Пожаревац ће бити град који испуњава све еколошке стандарде, а све предности осетићемо у деценијама које су пред нама“, рекао је Павловић.

Изградњом централног простројења за пречишћавање отпадних вода у Пожаревцу капацитета 77.000 еквивалент становника инвестиционе вредности 14,6 милиона евра, обезбедиће се пречишћавање отпадних вода за град Пожаревац и села Лучица, Пољана и Пругово, где живи око 50.000 становника.

Поред постројења за пречишћавање, важна инвестициона компонента пројекта укључује изградњу јединице за соларно сушење канализационог муља инвестиционе вредности 3,6 милиона евра, која ће омогућити одлагање отпадног муља на економичан и еколошки прихватљив начин.