Велико интересовање за нови програм „Преквалификације за ИТ“

Велико интересовање за нови програм „Преквалификације за ИТ“

21/06/2022 Off By BERB

На Позив за учешће у новом онлајн програму „Преквалификације за ИТ“, који је отворен прошлог месеца, стигло је близу 1.500 пријава. Програм организује Кабинет председнице владе у партнерству са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП).

 

Од пријављених 1.489 кандидата и кандидаткиња, скоро 55 одсто чине жене. То је веома значајно с обзиром да већину запослених у ИТ сектору у Србији, као и у другим земљама у свету, чине мушкарци. Један од циљева ове фазе програма „Преквалификације за ИТ“ био је да се укључи већи број жена, да се искористе њихови потенцијали, унапреде вештине рада у ИТ-у и да им се олакша запошљавање у овом брзо растућем сектору са вишим нивоом зараде.

Први круг тестирања пријављених кандидата и кандидаткиња је почео 15. јуна. Тестирање се спроводи путем онлајн платформе Завода за вредновање квалитета образовања и обухвата тестове личности, интелигенције, алгоритамске писмености, логичког резоновања и решавања проблема, као и тест енглеског језика. Сврха овог тестирања је да утврди који од пријављених кандидата и кандидаткиња највише одговарају захтевима конкурса.

На основу резултата тестирања биће одабрано 400 кандидата и кандидаткиња који ће добити прилику да прођу кроз најмање 250 сати стручне обуке из програмских језика, као и 40 часова обуке из ‘меких’ вештина (нпр. писање CV-ја, припрема за разговор за посао, комуникација на радном месту) и 120 часова праксе.

Обуке ће се спроводити током ове и следеће године, и биће одржане онлајн, како би полазници и полазнице из целе Србије могли у свом дому да стичу нова знања и вештине из ИТ области.

Ове обуке су наставак успешне иницијативе покренуте на предлог председнице Владе Србије, Ана Брнабић. Од 2017. године, захваљујући програму „Преквалификације за ИТ“ обучено је преко 2.200 полазника и полазница. Након обука, близу 35 одсто полазника и полазница се запослило у ИТ сектору, на позицијама са почетном зарадом од скоро 70 хиљада динара. Током 2019. и 2020. године одржан је и први програм „Преквалификације за ИТ за особе са инвалидитетом“, чији је резултат био запошљавање 30 одсто полазника и полазница.