Матић: Београд фаворит за Експо 2027

Матић: Београд фаворит за Експо 2027

21/06/2022 Off By BERB

Foto: Marina Jančević

 

Министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије, Татјана Матић, истакла је на 170. Генералној скупштини Међународног бироа за изложбе, у Паризу, да је Београд фаворит за одржавање специјализоване изложбе ЕКСПО 2027.
„Наша земља је место сусрета истока и запада, раскрсница најважнијих путева, са огромним туристичким потенцијалом, центар којем гравитирају не само грађани региона, већ и целе Европе. ЕКСПО дуго није био на поднебљу Југоисточне Европе и сматрам да је престоница Србије фаворит за организацију ове изложбе“, поручила је министарка Матић.

Детаљна презентација досијеа Србије поводом кандидатуре за организацију специјализоване изложбе ЕКСПО БЕОГРАД 2027, одржана је у понедељак 20. јуна 2022. године у Паризу, током 170. заседања Генералне скупштине Међународног бироа за изложбе (Bureau International des Expositions – BIE).
Досије о кандидатури Републике Србије за специјализовану изложбу ЕКСПО 2027. садржи визију Србије у вези са изложбом, детаље о предложеној теми, планираној локацији, искуству, очекиваном утицају, пројекцији броја посета.
У току презентације учесницима Генералне скупштине обратили су се председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Татјана Матић, министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, главни урбаниста Београда Марко Стојчић и пројект менаџер Душан Боровчанин.
Изводљивост и одрживост пројекта кандидатуре и садржај и квалитет досијеа и презентације послужиће као основа за рад анкетних мисија БИЕ, које ће испитати сваки досије о кандидатури, и на техничком нивоу и у смислу тема које се истражују. Коначно ће, у јуну 2023, по принципу једна земља један глас, 170 земаља чланица БИЕ тајним гласањем изабрати земљу домаћина Специјализованог ЕКСПО 2027/28.
Република Србија је 7. јуна поднела кандидатуру за организовање специјализоване изложбе под називом “Игра(ј) за човечанство – спорт и музика за све”, са планираним датумом одржавања од 15. маја до 15. августа 2027. године, и тако ушла у такмичење са другим земљама и градовима из целог света.
На 170. Генералној скупштини Међународног бироа за изложбе у Паризу кандидатуре су представили још четири кандидата – градови Малага (Шпанија), Блумингтон (Минесота, САД), Пукет (Тајланд) и Сан Карлос де Барилоче (Аргентина).