Изванредни резултати српског стартап екосистема

Изванредни резултати српског стартап екосистема

21/06/2022 Off By BERB

Америчка организација „Стартап Џином“ објавила је ново издање свог редовног годишњег извештаја у којем је истакла изванредне резултате српског стартап екосистема. Србија је светски лидер у привлачењу страних директних инвестиција по глави становника што потврђују и резултати Извештаја.

 

„Локални стартапи првукли су 2021. године преко 135 милиона долара инвестиција, што је повећање за 600% у односу на претходну годину, као и више од 1,7 милијарди долара прихода од извоза технолошког сектора“, истакао је министар за иновације и технолошки развој др Ненад Поповић.

“Постојање позитивног тренда у развоју иновационог екосистема наше земље резултат је изванредног рада наших инжењера, иноватора, техничких факултета, приватних иницијатива као што је „Дигитална Србија“, законских и стратешких аката донетих од стране државе у претходних пет година, као и других системских мера Владе Републике Србије и њених институција и организација. Кабинет министра за иновације и технолошки развој годинама подржава развој иновационог екосистема Србије, подстиче развој механизама подршке стартаповима и улаже у изградњу иновационе инфраструктуре. До сада је отворено 25 регионалних иновационих стартап и смарт сити центара и наставићемо да развијамо екосистем и да подстичемо и остале организације у држави да више улажу у српске стартапове, а како би додатно ојачали српске технолошке таленате.”, нагласио је Поповић.

У складу са Извештајем, један од најзначајнијих помака јесте усвајање Стратегије развоја стартап екосистема од 2021. до 2025. године, која има за циљ убрзање развоја стартап екосистема и подстицање иновација. То конретно подразумева унапређење инфраструктуре и програма подршке, афирмацију предузетничког образовања на свим нивоима, као и општи циљ а то је — 1.200 активних стартапа у Србији.

Гејминг и блокчејн сектор су оцењени као најснажнији у екосистему Србије. Наиме, гејминг индустрија запошљава више од 2.200 људи, а 2021. године остварила је приближно 200 милиона евра прихода. У том смислу, посебно је значајно што је Нордеус постао део Тејк Ту-а. Са друге стране, Србија је постала топ дестинација за развој производа заснованих на блокчејну. Тако је једна од најпримећенијих инвестиција била управо она коју је добила блокчејн развојна платформа Тендерли, у износу од 58,6 милиона долара.

Као једну од главних предности Извештај препознаје висок ниво активности и развој програма и организација које пружају подршку домаћим стартап тимовима, као што је Група пословних анђела коју је основала Иницијатива „Дигитална Србија”.

„Независни извори који нас позиционирају на глобалном координатном систему су битни за праћење и планирање развоја. Драго ми је што је и у овим извештајима видљиво да је прошла година била изузетна за локални екосистем. Остварен је велики број инвестиција, осетно је веће присуство интернационалних фондова предузетничког капитала и сама локална повезаност је боља, чему су допринеле бројне институције и организације подршке. Верујем да је све наведено основ за још боље године испред нaс“, изјавио је Небојша Бјелотомић, директор Иницијативе „Дигитална Србија“.