Решено стамбено питање још 60 избегличких породица на територији Београда

Решено стамбено питање још 60 избегличких породица на територији Београда

20/06/2022 Off By BERB

У Београду су данас, на Светски дан избеглица, уручени уговори о куповини 60 станова избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, које имају пребивалиште на територији Града Београда. Средства за куповину ових станова обезбеђена су из Фонда Регионалног стамбеног програма (РСП), који у Србији спроводи Комесаријат за избеглице и миграције, а највећи донатор је Европска унија.

Догађају су присуствовали државни секретар Министарства спољних послова Владе Србије Немања Старовић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије Владимир Цуцић, секретарка Секретаријата за социјалну заштиту Града Београда Наташа Станисављевић, представник Делегације Европске уније у Србији Никола Бертолини, шеф Мисије ОЕБС у Србији Јан Брату, вршилац дужности шефа Представништва УНХЦР у Србији Стефани Краузе, шеф Канцеларије за сарадњу Амбасаде Швајцарске у Србији Ричард Холи, други секретар Амбасаде Немачке у Србији Даниел Мохсени, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Душан Ковачевић и други представници донатора, међународних организација и институција.

Цуцић је изразио захвалност донаторима и партнерима на сарадњи у оквиру РСП, а корисницима пожелео дуг и срећан живот, сада у своме.

Комесаријат је до сада стамбено збринуо више од 25.000 избегличких и расељеничких породица, донаторским али највећим делом буџетским средствима Републике Србије. Само у Београду решено је стамбено питање за 4.198 породица. Наставићемо да радимо и збрињавамо све док има оних који су у потреби, рекао је Цуцић.

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну.
Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.