U pregovaračkoj poziciji EU sa Srbijom ne pominje se priznanje „Kosova“

U pregovaračkoj poziciji EU sa Srbijom ne pominje se priznanje „Kosova“

17/06/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je danas, u izjavi novinarima u Ohridu, da je na Prespa forumu, koji se održava u tom gradu, pokazala dokument, zvaničnu pregovaračku poziciju EU sa Srbijom, u kojem se nijednom rečju ne pominje priznanje takozvanog Kosova od strane naše zemlje.

Brnabić je rekla da je na taj način odgovorila na tvrdnje koje su se prethodnih dana čule na tom forumu da naša zemlja navodno zna da je za njeno učešće u EU neophodno da prizna „Kosovo“, ali da to ignoriše.

Premijerka je ukazala na to da se u pregovaračkoj poziciji, u poglavlju 35, gde su ostala pitanja, pod stavkom 1, spominje normalizacija odnosa Srbije i tzv. Kosova, gde je „Kosovo“ označeno sa zvezdicom.

Ona je napomenula da je juče na predsedničkom panelu najveći procenat vremena posvećen Srbiji iako nismo imali predstavnika, pri čemu je izneta i tvrdnja da naša zemlja navodno zna da je za njeno učešće u EU neophodno da prizna „Kosovo“.

U EU pregovaračkoj poziciji sa Srbijom oznaka „Kosova“ je u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244, koja priznaje teritorijalni integritet međunarodno priznate Srbije, naglasila je Brnabić.

Prema njenim rečima, tu se navodi da Srbija ostaje posvećena dijalogu pod pokroviteljstvom EU, angažuje se u postizanju novih sporazuma u novim oblastima, unapređujući proces normalizacije odnosa u dobroj veri, sa ciljem da to postepeno vodi “sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Srbije i ”Kosova” u skladu sa pregovaračkim okvirom”.

Premijerka je istakla da se nigde u zvaničnoj poziciji EU nijednom rečju ne pominje priznanje takozvanog Kosova od strane Srbije.

Oni koji govore da se to podrazumeva, kao da ne znaju zvaničnu poziciju EU. Ako EU stoji pri tome, onda mora da promeni pregovaračku poziciju, a dok je ona na snazi to je zvanični dokument i nikakve druge priče ne mogu da igraju ulogu, poručila je predsednica Vlade.

Brnabić je, odgovarajući na pitanje novinara kako se može napraviti paralela između „Kosova“ i Ukrajine, naglasila da su međunarodni pravni poredak i međunarodno pravo prekršeni 1999. i 2008. godine na štetu Srbije i srpskog naroda, dodavši da od tada svet više nije isto mesto jer je sve postalo moguće zato što u svetu vlada zakon jačeg, a ne međunarodnog prava.

Premijerka je ukazala na to da je potpuno jasno šta je međunarodno pravo i međunarodni pravni poredak, koji podrazumeva nepovredivost teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država.

Ni po koju cenu, ne postoji nigde u međunarodnom pravu da je neki teritorijalni integritet povrediv u određenom slučaju. On je nepovrediv i nikada se to pre nije desilo osim u slučaju Srbije i nikada posle, rekla je ona.

Brnabić je istakla da se nije desio genocid na Kosmetu i da ne postoji nijedna presuda, napomenuvši da teritorija Kosmeta ostaje do dana današnjeg postkonfliktno područje sa najmanje povratnika od svih postkonfliktnih zona na svetu.

Ona je podsetila na to da se na Kosovu i Metohiji desio pogrom 2004. godine, da su tada srušene pravoslavne crkve i manastiri, čak i oni pod zaštitom Uneska, i da su ubijani Srbi.

Prema njenim rečima, proterani su skoro svi Srbi sa teritorije južno od Ibra i dogodilo se etničko čišćenje gradova – Prištine, Gnjilana, Đakovice, a četiri godine nakon toga neko je proglasio nezavisnost, bez referenduma, bez ičega, a drugi su požurili da priznaju tu nezavisnost.

Brnabić je predočila da ne postoji nijedan jedini princip koga se bilo ko držao kada je proglasio ili priznao tu nezavisnost, dodavši da su svi principi međunarodnog prava pogaženi na najbrutalniji način i da je tada otvorena Pandorina kutija.