Za opšti napredak potrebna integracija regiona u EU

Za opšti napredak potrebna integracija regiona u EU

17/06/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas na Prespa forumu na Ohridu da je za opšti napredak regiona neophodno da se Zapadni Balkan integriše u Evropsku uniju.

Brnabić je, na premijerskom panelu „65 godina posle Rimskog ugovora: Da li je Evropa ekonomski obnovljena i integrisana“, ocenila da bi odgovor na naziv panela trebalo da bude „ne“ jer zemlje Zapadnog Balkana, koje su okružene članicama EU, i dalje nisu deo Unije.

Predsednica Vlade je uputila poziv državama članicama EU da što pre otvore pregovore o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kao i da ubrzaju procese integracije u Bosni i Hercegovini.

Premijerka je, govoreći o povezivanju regiona, ukazala na koristi od inicijative „Otvoreni Balkan“ i ponovo pozvala sve zemlje regiona da joj se pridruže.

Ona je istakla da su dva ključna prioriteta Srbije ulazak u Evropsku uniju i saradnja sa zemljama regiona, dodavši da naša zemlja gradi puteve kako bi unapredila transport robe, ali i protok ljudi i kapitala, kako auto-putem ka Severnoj Makedoniji i Bugarskoj, tako i gradeći auto-put ka Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Kada Srbija dobije novu vladu, pitanje broj jedan biće pitanje energetike i energetske snabdevenosti, kao i izgradnja interkonektora sa Severnom Makedonijom i gasna povezanost sa Grčkom i Bugarskom, rekla je Brnabić, upozorivši na to da će, ako ne bude bilo dobre povezanosti među zemljama Zapadnog Balkana, biti sve teže i skuplje za sve.

Premijerka je rekla da je za ekonomski razvoj i opšte dobro svih građana Srbije važno da se naša zemlja što pre priključi EU, ukazavši na neophodnost da se pregovori za članstvo što pre nastave, kao i na to da u njih treba da bude uključena i Bosna i Hercegovina.

Kada je reč o integraciji Zapadnog Balkana u EU, ona je iznela mišljenje da nije u pitanju proširivanje EU na zemlje regiona, već da se radi o njihovom priključivanju, jer je Balkan neodvojivi deo Evrope.

Govoreći o tome koliko je za Srbiju važna EU i saradnja sa regionom, Brnabić je navela da se 65 odsto spoljnotrgovinske saradnje i investicija realizuje sa zemljama članicama EU, a da dodatnih 17 odsto čine zemlje Zapadnog Balkana.

Ona je, odgovarajući na kritike da inicijativa „Otvoreni Balkan“ nije usklađena sa Berlinskim procesom, rekla da je upravo suprotno, jer je ta inicijativa, koja treba da olakša život građanima ovog regiona, ali i privrednu saradnju i transport, u potpunosti u skladu sa pomenutim procesom.

Na Prespa forumu učestvuje veliki broj zvaničnika iz regiona i predstavnici evropskih institucija, nevladinog sektora, akademske zajednice, međunarodnih organizacija i drugi.

Osnovna tema ovogodišnjeg foruma je „Izgradnja budućnosti Zapadnog Balkana u modernoj evropskoj bezbednosnoj arhitekturi“.