Музеј града Београда у Љубљани

Музеј града Београда у Љубљани

15/06/2022 Off By BERB

Музеј града Београда уприличио је тематску изложбу „Музичко пријатељство – Даворин Јенко и Стеван Стојановић Мокрањац“, о животу и раду ова два музичка великана. Изложба је приређена поводом прославе Манифестације Дани српско-словеначког пријатељства, и трајала је од 1. јуна до 10. јуна, у изложбеном простору Парохијског дома Српске Православне Цркве у Љубљани.

 

Приликом отварања присутне су поздравили први секретар амбасаде Републике Србије, господин Александар Гаталица, госпођа Дивна Обреновић и господин Марко Сладојевић из Српског културног центра „Михајло Пупин“.

Као дан српско-слованчког пријатељства обележава се 12. јун и том приликом одржана је прослава у Словенији уз присуство бројних спонзора, званица, међу којима су били светска шампионка Нађа Хигл Бохаревиц, ансамбл „Квинтетке“ и виоске званице и пријатељи, међу којима су присуствовали: њ. к. в. Александар II Карађорђевић и принезе Катарина, проф. Др Милорад Пуповац, амбасадор БиХ у Словенији Милорад Живковић, први сектреат амбасаде Републике Србије у Словенији Александар Гаталица и директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић, која се обратила пристунима:
„На наше велико задовољство по први пут је приказан јавности један од музичких легата, који је у саставу Музеја града Београда, у питању је грађа о композитору Стевану Стојановићу Мокрањцу. Овом изложбом смо на најлепши начин допринели манифестацији Дани српско-словеначког пријатељства, која се традиционално одржава у јуну месецу у Љубљани, приказавши једно музичко пријатељство између композитора Даворина Јенка, рођеног Словенца и композитора Стевана Стојановића Мокрањаца, чиме смо указали на дуге и трајне везе између наша два народа, нарочито када је у питању култура. Поред архивске грађе и наративног дела, ову изложбу смо употпунили дигиталним садржајем, тако да су посетиоци могли да корачају родном Мокрањчевом кућом у Неготину, путем ВР наочара, а најзначајније композиције ових аутора биле су доступне за преузимање уз скенирање QR кодова. На овај начин, уз дигитални садржај, Музеј града Београда привлачи и едукује младе, формирајући нову публику. За Музеј града Београда је од велике важности да своју грађу представља у земљи, али и у дијаспори, итичући историју културе српског народа. Захваљјујем се на позиву за сарадњу и на помоћи приликом реализације изложбе Првом секретару амбасадора Републике Србије у Словенији, господину Александру Гаталици, као и госпођи Дивни Обрадовић и господину Марку Сладојевићу из Српског културног центра „Библиотека Михајло Пупин“. – изјавила је Јелена Медаковић, директорка Музеја града Београда.

Скуп је одржан уз подршку Спрског културног центра у Љубани „Михајло Пупин“ и Словеначког пословног клуба из Београда, у циљу јачања веза између наша два народа, које трају вековима.
О изложби „Музичко пријатељство – Даворин Јенко и Стеван Стојановић Мокрањац“
Композитори Даворин Јенко (1835–1914) и Стеван Стојановић Мокрањац (1856–1914) су међу најзначајнијим личностима заслужни за развој српске музичке културе, и уметности уопште, у другој половини 19. века. На изложби је представљен материјал различитог типа, међу којима су фотографије, архивска грађа, као и лични предмети композитора Стевана Стојановића Мокрањца. Поставка је употпуњена дигиталним садржајима, уз које публика може да приступи музици ових композитора, као и да се прошета кроз родну кућу Стевана Ст. Мокрањца уз VR наочаре. Током трајања изложбе емитоваће се епизоде о Јенку и Мокрањцу, серијала „Српска музика кроз векове“, научно образовног програма РТС. Аутор изложбе је Маријана Дујовић, а аутори поставке Јелена Медаковић и Филип Шолн. Дигитални садржај реализовао је Ocolo Studio.