Веће коришћење ОИЕ и унапређење енергетске ефикасности у интересу државе, привреде и грађана

Веће коришћење ОИЕ и унапређење енергетске ефикасности у интересу државе, привреде и грађана

09/06/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је после потписивања Споразума о спровођењу пројекта „Промоција обновљиве енергије и енергетске ефикасности у Србији“ са немачком организацијом за међународну сарадњу, да је СР Немачка најважнији партнер Србије, имајући у виду не само трговинску размену, већ и свеукупне билатералне односе.

 

Она је истакла да су веће коришћење ОИЕ и унапређење енергетске ефикасности у интересу државе, привреде и грађана и да ће Министарство наставити да спроводи пројекте у сарадњи са свим међународним партнерима.
„Партнерство је права реч која одсликава наше односе, не само Министарства рударства и енергетике, већ Владе Републике Србије и Владе СР Немачке. Споразум је само наставак те сарадње и заједничка порука да желимо да наставимо да радимо на свему што ће помоћи зеленој економији, већем коришћењу ОИЕ и унапређењу енергетске ефикасности, а главна ствар јесте да у све буду укључени и грађани. Законе које смо донели, а који су међу најмодернијим у Европи, омогућили су да субвенционишемо постављање соларних панела, чиме грађани постају и произвођачи електричне енергије, али и да помогнемо свима да подигну ниво енергетске ефикасности. То смо урадили како бисмо као земља направили искорак ка зеленој енергетици, зеленој економији и како бисмо убрзали процес енергетске транзиције. Уз инвестиције, стратешка партнерства, али и уз учешће грађана у процесу енергетске транзиције, Србија може бити земља која је не само енергетски безбеднија, већ и са далеко здравијом животном средином“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе је изјавила да од посете немачког канцелара Олафа Шолца очекује добре разговоре и разумевање, имајући у виду да је СР Немачка најважнији партнер Србије.
„Председник Србије Александар Вучић је договорио приликом своје посете Немачкој долазак канцелара Шолца и драго ми је због тога што долази у посету, и свакако очекујем добре разговоре и разумевање двојице државника. Немачка је наш највећи партнер, држава са којом имамо најинтензивније политичке и економске односе, укупна робна размена у прошлој години износила је 6,5 милијарди евра, у немачким компанијама у Србији ради више од 75.000 људи. Када је реч о сарадњи у области енергетике, пројекти на којима смо заједно радили и још увек радимо вредни су више од 1,5 милијарди евра“, рекла је Михајловићева.

Томас Шиб, амбасадор Немачке, рекао је да је споразум још једно поглавље сарадње са Министарством рударства и енергетике, поред оне која постоји са KfW банком у области унапређења енергетске ефикасности.

„Радује ме што ћемо бити у прилици да поздравимо новог канцелара. Сусрет је наставак разговора који је председник Вучић водио у Берлину. Обићи ће и друге земље региона, што је сигнал да је западни Балкан у фокусу нове владе. Неке од тема биће и дијалог Београда и Приштине, регионална сарадња, Берлински процес, рат у Украјини, али и свеукупни билатерални односи, укључујући енергетску безбедност. Србија, а пре свега Министарство рударства и енергетике, постигло је много тога у овој области, пре свега када је реч о новом законодавном оквиру, што је јасан знак да је Србија посвећена енергетској транзицији и зеленој агенди“, рекао је Томас Шиб, амбасадор Немачке.