Велика подршка Немачке у изградњи комуналне инфраструктуре у Србији

Велика подршка Немачке у изградњи комуналне инфраструктуре у Србији

03/06/2022 Off By BERB

Foto: MGSI/Đ.K.

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић истакао је, након потписивања посебног уговора за реализацију изградње постројења за пречишћавање отпадних вода, канализационе мреже у Јагодини, да у оквиру дугогодишње билатералне сарадње са СР Немачком и Немачком развојном банком КФВ, ресорно министарство спроводи пројекте изградње комуналне инфраструктуре у области водоснабдевања, отпадних вода и управљања чврстим отпадом. Како је објаснио, и да до сада је обезбеђено 274 милиона евра за приоритенте инвестиције у 34 града у Србији.

 

Момировић је рекао да је, уз подршку КФВ инвестирано у 14 градова са преко 1,2 милиона становника, што обухвата приближно петину становништва наше земље.

Уговор за реализацију изградње постројења за пречишћавање отпадних вода и канализационе мреже потписали су министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, директор ЈП “Стандард” Драган Лукић, градоначелник Јагодине Ратко Стевановић и пројект менаџером испред КФВ банке Стефани Рауприх.

Председник скупштине града Јагодина Драган Марковић захвалио је министру Момировићу, Влади Републике Србије, КФВ-у, и другим институцијама , и изразио велико задовољство због потписаног уговора и предстојећих радова на изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода и предочио који капацитети и услуге ће бити унапређени.

Изградњом централног простројења за пречишћавање отпадних вода у Јагодини капацитета 72.000 еквивалент становника инвестиционе вредности 18 милиона евра, обезбедиће се пречишћавање отпадних вода за град Јагодину и села Трнава и Рибаре, а у каснијој фази и села Ракитово и Кончарево, где живи око 50.000 становника Јагодине. Поред постројења за пречишћавање, пројекат укључује реконструкцију и проширење постојећег колекторског и канализационог система вредности 6 милиона евра, с обзиром да је реконструкција постојећег канализационог система један од кључних услова за ефикасан рад будућег постројења за пречишћавање отпадних вода.