Србија економски стабилна са високом стопом БДП-а

Србија економски стабилна са високом стопом БДП-а

02/06/2022 Off By BERB

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

 

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали поручио је данас да се страни улагачи и пословни људи широм света могу ослонити на Србију, јер се у доба највеће економске кризе показала јаком и одговорном, а то се рефлектује у високим стопама привредног раста и стабилним јавним финансијама.

Beograd, 2. juna 2022.- Ministar finasija Sinisa Mali porucio je danas na otvaranju 56. Generalne skupstine Saveta biroa zelene karte u Beogradu, da osiguravaci uvek mogu da se oslone na Srbiju, jer se tokom velike ekonomske krize koja potresa svet pokazala vrlo stabilnom, jakom i odgovornom zemljom. Na fotografiji direktor Biroa zelene karte Miso Jankovic, generalni sekretar Udruzenja osiguravaca Srbije (UOS) Dusko Jovanovic i ministar finansija Sinisa Mali. FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

 

Говорећи на Генералној скупштини Савета бироа система зелене карте, коју организује Удружење осигуравача Србије, а на којој присуствују представници осигуравача и пословних делегација из 47 земаља света, Мали је поручио да је значајно то што је Београд организатор таквог догађаја, на коме се могу разменити искуства, мишљења и идеје, у циљу унапређења пословања.

„Моја порука вама је, да осим моје велике жеље да имате успешну 56. Скупштину, да знате да се на Србију увек можете ослонити и да се Србија у доба ове највеће економске кризе показала јаком, чврстом и одговорном“, поручио је Мали на скупу у хотелу Хилтон.

Он је рекао да је свестан да је за осигураваче тамо где послују битна стабилност земље и предвидљивост у пословању.

Beograd, 2. juna 2022.- Ministar finasija Sinisa Mali porucio je danas na otvaranju 56. Generalne skupstine Saveta biroa zelene karte u Beogradu, da osiguravaci uvek mogu da se oslone na Srbiju, jer se tokom velike ekonomske krize koja potresa svet pokazala vrlo stabilnom, jakom i odgovornom zemljom. FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Мали је подсетио да је у првом кварталу ове године Србија имала стопу привредног раста од 4,4 процента и да се у другом кварталу очекује да та стопа буде између 3,7 и 3,9 одсто.

„Дошли сте у земљу која се у време највеће кризе показала стабилном. Свако обећање које смо дали испунили смо. Све своје обавезе испуњавамо на време, а при томе су много веће и јаче земље поклекле пред кризом. Са друге стране, Србија је стабилна и остварује највише стопе раста икада“, рекао је Мали.

Он је подсетио да је наша земља 2020. године, када је наступила пандемија, реаговала брзо и ефикасно, са око 8,8 милијарди евра помоћи које су уложене у привреду и грађане, како би се умањиле негативне последице пандемије.

Beograd, 2. juna 2022.- Ministar finasija Sinisa Mali porucio je danas na otvaranju 56. Generalne skupstine Saveta biroa zelene karte u Beogradu, da osiguravaci uvek mogu da se oslone na Srbiju, jer se tokom velike ekonomske krize koja potresa svet pokazala vrlo stabilnom, jakom i odgovornom zemljom. FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

„Ми смо у две године, 2020. и 2021, кумалативно, што је за вас који се бавите осигурањем, веома важно да знате, имали највишу стопу раста БДП у Европи“, навео је Мали.

Србија се, рекао је, може подичити и стабилним јавним финансијама, али и другим иницијативама којима потрђује своју посвећеност стабилности у региону.

„Упркос пандемији и глобалној кризи имамо иницијативу као што је „Отворени Балкан“, резултате као што су стабилност јавних финансија и раст нашег БДП, упркос рецесији у великом броју других земаља“, подвукао је Мали.

То да је Србија економски стабилна, сведоче и чињенице да се у њој непрестано гради и ради. Министар је подсетио да се гради десет нових аутопутева и брзих саобраћајница, а навео је и очекивања да ће се у што краћем периоду изаћи из овог периода неизвесности.

„Цео свет се данас суочава са можда највећом економском кризом. Ако погледате од Другог светског рата надаље, није било овакве глобална кризе. Имали смо пандемију, па сада имамо енергетску кризу, проблеме у ланцу снабдевања и сукоб у Украјини“, казао је Мали.

Он је још једном поздравио представнике осигуравача и у име председника Александра Вучића, и пожелео им „да у ово тешко време нађу начина да унапреде пословање и у што краћем периоду ова тешка времена оставе иза себе“.

Говорећи о резултатима Србије, министар је подсетио и да је српски јавни дуг далеко испод нивоа Мастрихта и износи 52 одсто удела у БДП-у. То је, додао је, мање него што имају неке друге веће и развијеније земље чији удео јавног дуга у БДП-у премашује сто процената.

„И наша стопа незапослености је нижа него 2019. године. У Србији се и даље отварају фабрике. Прилив страних директних инвестиција прошле године износио је 3,9 милијарди евра, више него 2019. године која је била рекордна са 3,8 милијарди евра. Са великим бројем фабрика које се отварају и важном иницијативом „Отворени Балкан“ коју је покренуо председник Вучић, а која подразумева регионално укидање граница између земаља Западног Балкана и већи промет возила и робе, ми заиста нудимо перспективу“, поручио је Мали.

Мали је поручио и да се Србија, у неким областима, попут осигурања, већ осећа као део европске породице.

„Поносан сам што је наше Удруживање осигуравача већ скоро 70 година члан Савета бироа система зелане карте. Наши возачи имају иста права као и возачи у Европској унији. Ми се већ осећамо да смо део европске породице, то се управо на неки начин осликава и када је зелена карта у питању, а надам се да ћемо формално успети да постанемо пуноправни члан ЕУ у наредних неколико година“, рекао је Мали, уз подсећање да је стратешко опредељење Владе Србије да наша земља што пре постане пуноправна чланица ЕУ.

Beograd, 2. juna 2022.- Ministar finasija Sinisa Mali porucio je danas na otvaranju 56. Generalne skupstine Saveta biroa zelene karte u Beogradu, da osiguravaci uvek mogu da se oslone na Srbiju, jer se tokom velike ekonomske krize koja potresa svet pokazala vrlo stabilnom, jakom i odgovornom zemljom. Na fotografiji predsednica Saveta biroa zelene karte Sandra Svarc. FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Република Србија и Удружење осигуравача Србије су део Савета Бироа система зелене карте готово 70 година.

Иначе, на српском тржишту осигурања послује 20 друштава за осигурање и реосигурање а условима кризе изазване пандемијом корона вируса, у Србији је очувана ликвидност и солвентност осигуравајућих друштава и омогућен стабилан развој тржишту осигурања.