Влада спремна за брз и ефикасан одговор на технолошке изазове

Влада спремна за брз и ефикасан одговор на технолошке изазове

26/05/2022 Off By BERB

Foto: mpn.gov.rs

 

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић обишао је данас излагаче на 64. Међународном сајму технике, на коме се под покровитељством Министарства представља 23 института, факултети, фондови за науку и иновациону делатност, као и научно-технолошки паркови.

Министар је истакао да је Влада Србије препознала ове глобалне токове када су технологије у питању, утврдила стратешке правце развоја, осмислила мере и законска решења с циљем да оснажи научно-истраживачке институцијe, како бисмо били спремни за брз и ефикасан одговор на технолошке и друштвене изазове.
„Циљ је да подстакнемо изврсност и релевантност научних истраживања у Србији у овој области, као и развој људских ресурса из домена нових технологија“, рекао је министар Ружић.
Он је изразио задовољство резултатима које постижу два државна фонда из којих се финансирају научна истраживања и путем којих држава подстиче истраживања и развој нових технолошких решења и реализацију креативних идеја.
„Фонд за науку је за три године рада са 43,9 милиона евра финансирао рад истраживача, опрему, материјале, публикације, међународну сарадњу и научноистраживачке организације. Фонд за иновациону делатност, само у области вештачке интелигенције у оквиру различитих програма у периоду од 2018. до 2021. године, финансирано је 29 пројеката, укупног буџета 4,8 милиона евра“, истакао је Ружић.
Министар је подсетио да су основани Институт за вештачку интелигенцију, Институт за ИКТ и Институт БИОСЕНС, који ће додатно, уз све мере Владе Србије допринети да се Србија још боље позиционира у области нових технологија.
„Верујем да Србија има шансу на овом пољу, а систем који градимо омогућиће да је искористимо у потпуности. Такође, важно је да мотивишемо и подстичемо предузетнике да представе и развијају иновације и да подржимо оне који тек почињу да раде“, рекао је министар.