ПОЧЕЛЕ ПРОБЕ ПРЕДСТАВЕ „ГОСПОЂА АЈНШТАЈН“

ПОЧЕЛЕ ПРОБЕ ПРЕДСТАВЕ „ГОСПОЂА АЈНШТАЈН“

26/05/2022 Off By BERB

Foto: Narodno pozorište u Beogradu

 

У Народном позоришту у Београду почеле су пробе представе „Госпођа Ајнштајн“ коју по тексту Снежане Гњидић режира Карин Роснизек. Премијера је планирана за 30. јун (20,30) на Сцени „Раша  Плаовић“, а у подели су Душанка Стојановић Глид (Милева Ајнштајн) и Горан Јевтић (Алберт Ајнштајн).

„Госпођа Ајнштајн“ је прича о љубави и страсти, поверењу и издаји, заснована на новим сазнањима о доприносу Милеве Марић у стварању најпопуларније научне теорије на свету – теорије релативитета. На основу изучавања биографија овог брачног пара, поткрепљених личном преписком између Милеве и Алберта, као и писмима које су обоје слали Милевиној пријатељици са студија Хелени Савић, ова драма пружа прилику да дубље проникнемо у тајанствене силе које су обликовале судбину наше научнице Милеве Марић Ајнштајн.

Редитељка Роснизек урадиће и избор музике, драматург је Ђорђе Косић, сценографију ће креирати Јасна Сарамандић, костимограф је Петра Фотез, док ће о сценском говору бринути Љиљана Мркић Поповић.

Сарадници на представи су Немања Констатиновић, Марија Ковачевић (продуценти), Милош Обреновић (инспицијент), Љубица Раковић (суфлер), Лука Јованов (асистент режије и преводилац), Анастасја Прибиловић (продуцент на пракси) и Ана Ваврзињак (гост сарадник у продукцији, као део програма размене особља Европске позоришне конвенције).

Успешан почетак рада на новој представи, уметничкој и сарадничкој екипи пожелели су в.д. управника Народног позоришта Светислав Гонцић и директорка Драме Молина Удовички.