IVICA DAČIĆ: ODLUKA O ORIĆU PORAZ BORBE PROTIV RATNOG ZLOČINA

IVICA DAČIĆ: ODLUKA O ORIĆU PORAZ BORBE PROTIV RATNOG ZLOČINA

26/06/2015 Off By

Učestvujući na skupu “Evropske bezbednosna politika na raskršću” Dačić je rekao da osim što Srbija ima želju da nastavi konstruktivne razgovore u Briselu, želi i da život na Kosovu i Metohiji funkcioniše normalno


632903_dacic-foto-msp-5_f

PRVI potpredsednik Vlade Srbije i šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da je odluka švajcarskih vlasti da izruči Naserr Orića Bosni i Hercegovini poraz borbe protiv ratnog zločina.

On je istakao da je odluka politička, a ne zasnovana na utvrđivanju činjenica vezano za suštinu dela za koje se Orić tereti.
“Očigledno je da švajcarski organi nisu ulazili u ocenu dela koje je počinio Orić, što je u stvari najveća tragedija, jer se te stvari politizuju, a ne razgovara o suštini da li će i kada biti osuđen za počinjena dela”, podvukao je Dačić. Istakao da je u tom smislu ta odluka poraz pravosuđa, odnosno poraz opšteg navodnog zahteva za borbu protiv ratnog zločina i sankcionisanja svih koji su počinili ratni zločin. Kad je reč o prisustvu predstavnika Vlade Srbije na obeleževanju godišnjice zločina u Srebrenici, Dačic je podsetio da će premijer odlučiti da li će i ko prisustvovati tom događaju u ime Srbije.
Dačić je najavio da Srbija namerava da organizuje regionalnu konferenciju posvećenu pitanju ilegalne migracije i ocenio je da je poruka najavljene ograde Mađarske negativna, jer ne odgovara 21.veku.
On je rekao da je sa ministrom Aleksandrom Vulinom razgovarao o što skorijem organizovanju regionalne konferencije o pitanju ilegalne migracije, istakavši da Srbija ne može sama da ima plan i da ne može sama da reši toliki broj ilegalnih prelazaka.
“Evropa treba da da kolektivni odgovor, ali nema jedinstven pristup”, kritikovao je Dačić. On je naglasio da je stav Vlade Srbije jasno izrečen i da će biti ponovljen na zajedničkoj sednici sa vladom Mađarske.
“Mi smo protiv ograde, to jest poruke koja simbolično ima tako nešto. Nismo protiv borbe protiv ilegalnih migracija ali smo protiv pravljenja zidova, jer to nije odgoavrajuće za 21. vek”, rekao je Dačić naglasivši da i pored ove najave Budimpešte nije otkazana sednica vlada, kao i da Beograd i Budimpešta imaju dobre odnose. Dačić je rekao i da je o tome razgovarao sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom koji mu je preneo da zid nema nikakve veze sa bilaternalnim odnosima Srbije.
“Rekao sam mu da smo mi protiv zida i da njegova gradnja nailazi na veliku osudu u Srbiji. On mi je objašnjavao da to nema veze sa Srbijom, da je to njihov način za odbranu od migranata i da druge zemlje EU hoće da vrate te ljude u Mađarsku, a da oni neće da ih prime”, kazao je Dačić. Sijarto mu je, kaže, rekao i da su bilateralni odnosi Srbije i Mađarske. Dačić je podsetio i da će dve vlade 1. jula održati zajedničku sednice, te da će ovi biti jedna od glavnih tema. “Mi pričamo o tome da rušimo zidove i pravimo mostove, a sad podižemo neke nove”, istakao je Dačić i ocenio da je ovaj potez mađarske kontraproduktivan i da odnose dve zemlje vraća decenijama unazad.
Nemamo nameru da pomažemo Prištini da postane nezavisna država, rekao je Dačić, poručivši da pitanje Kosova nije rešeno, kako to misli Priština, te da Srbija želi da nastavi statusno neutralne razgovore u Briselu.
“Nemamo nameru da pomažemo Prištini da postane nezavisna drzava zato što ste vi doneli samoinicijativno odluku o otcepljenju”, rekao je Dačić odgovarajući na pitanje predsednika Instituta za demokratiju i razvoj iz Prištine Leona Malozogua, koji ga je pitao kad će biti uklonjen Park mira. Učestvujući na skupu “Evropske bezbednosna politika na raskršću” Dačić je rekao da osim što Srbija ima želju da nastavi konstruktivne razgovore u Briselu, želi i da život na Kosovu i Metohiji funkcioniše normalno. Dačić je rekao i da Priština, ukoliko smatra da nema o čemu da razgovara sa Beogradom u Briselu, treba sama da reši pitanje severa Kosova, Parka mira… “Morate da shvatite realnost, a to je da Srbija nema svoj puni suveritenitet na velikom delu Kosova, ali ni da Kosovo nema suverenitet na severu”, poručio je ministar spoljnih poslova. Ponovio je da pitanje Kosova nije rešeno, te da Priština ne treba razgovore u kojima učestvuje Beograd da vidi kao slabost Srbije već kao njenu snagu.
Makedonija i Grčka o imenu BJRM nisu razgovarale skoro 23 godina i ova kriza u Mekdoniji je sada pravi trenutak za to, poručio je Dačić.
“Problem je što ne postoji sistem ranog upozoravanja i pretpostavki šta može da se desi u narednom periodu. Moja poruka Makedoniji je da iskoristi ovo za rešavanje centralnog problema a to je problem sa Grčkom”, rekao je Dačić i poručio da je Srbija spremna da pomogne u rešavanju ovog problema.
Osvrnuo se i na odnose Srbije i BiH i rekao da je uvek najteže kada se približe neki jubileji i kad neko nekome treba da se izvinjava. “To uglavnom ne ide ka pomirenju nego daljem svađanju. Dokle mi mislimo ovako da se ponašamo. U Evropi su Francuska, Nemačka i Engleska 10 godina posle rata uspostavili prvi oblik zajednicke evropke strukture. Pa koliko vekova treba da prođe da mi rešaimo naše probleme”, upitao je Dačić.<


DOGAĐAJI

sednica25ZAJEDNIČKA SEDNICA VLADA SRBIJE I RS

Danas su dve Vlade donele odluku da zajednički obeležavaju dan 5. avgust, kao sećanje na stradale i prognane