ZAJEDNIČKA SEDNICA VLADA SRBIJE I RS

ZAJEDNIČKA SEDNICA VLADA SRBIJE I RS

26/06/2015 Off By

Danas su dve Vlade donele odluku da zajednički obeležavaju dan 5. avgust, kao sećanje na stradale i prognane Srbe. To će uvek biti dan žalosti. Zajednički ćemo ga obeležavati, baš onako kao i Vidovdan i Dan proboja u Jasenovcu. Imaćemo sve više istorijskih datuma koje ćemo tako obeležavati


sednica25
Ranka Čičak

POSLE zajedničke sednice vlada Srbije i Republike Srpske, na kojoj se razgovaralo o saradnji, a prisustvovali su i predsednici Mirolad Dodik i Tomislav Nikolić, potpisan je Memorandum o saradnji u oblasti saobraćaja i saobraćajne infrastrukture. Zatim Protokol o usaglašavanju stavova o stručnim ispitima i licenciranju u građevinarstvu i prostornom planiranju.

U izjavi novinarima predsedniksrpske Vlade, Aleksandar Vučić je rekao da će sledeća zajednička sednica najverovatnije biti u Bratuncu, kada budu otvoreni radovi na mostu Bratunac – Ljubovija. Ubrzali smo radove na projektnoj dokumentaciji za taj most, pa radovi počinju već u septembru. U oktobru će biti gotov most i tada će u Bratuncu biti sledeća sednica Vlada. Ovim želimo da pokažemo koliko je za nas važno infrastrukturno povezivanje sa Republikom Srpskom.
Vučić kaže da su danas svi ministri imali prilike da razmene mišljenja o raznim problemima. Zadovoljan je potpisanim sporazumima, jer će zajedničke licence omogućiti našim radnicima i kompanijama da zajednički rade i u Republici Srpskoj i u Srbiji, a i na trećim tržištima.
Govorilo se i o daljoj saradnji i u okviru namenske industrije RS i Srbije i o saradnji naših fondova za zdravstveno osiguranje kliničkih centara:
– Danas su dve Vlade donele odluku da zajednički obeležavaju dan 5. avgust, kao sećanje na stradale i prognane Srbe. To će uvek biti dan žalosti. Zajednički ćemo ga obeležavati, baš onako kao i Vidovdan i Dan proboja u Jasenovcu. Imaćemo sve više istorijskih datuma koje ćemo tako obeležavati.
Željka Cvijanović je takođe zadovoljna ovom sednicom:
Ja sam posebo zadovoljna što je dosta projekata vezano za naš program razvoja Podrinja. To je velika šansa za svih naših 25 opština koje se nalaze sa obe strane reke. Dogovorili smo se da ćemo o tim projektima razgovarati i na sledećoj zajedničkoj sednici. Zahvalila sam za svu podršku koju imamo od Srbije. Vlada RS tražila je od srpskog člana Predsedništva BiH, koji je i predsedavajući Predsedništva, da stavi na dnevni red i izrazi negativan stav o Predlogu rezolucije o Srebrenici i da obavesti zvaničo da je to stav Vlade RS.
Vučić je tome dodao da Srbija poštuje integritet BiH, ali se zna kakav odnos ima prema RS i kakve su joj obaveze koje proizilaze iz Dejtonskog sporazuma, ali je spremna da u bilo kom trenutku pomogne RS:
– Ako bude imala problema RS će uvek moći da se osloni na Srbiju. Uvek ćemo biti spremni da pomognemo.
Predsednik Srbije, Tomislav Nikolić rekao je da je Srbija na sebe preuzela obavezu saranje i očuvanja odnosa sa BiH i isto tako saradnju i odnose sa RS:
– Mi želimo svako dobro BiH, ali kad vidimo da otežano u BiH funkcioniše saradnja i da to može da ugrozi RS, onda, zahvaljujući tome što smo sklopili Sporazum o specijalnim vezama, sarađujemo s RS. Članovi naše dve Vlade imaju veliku odgovornost u teško vreme, kada se neki dugovi iz prošlosti naplaćuju na srpskom narodu. Oni časno nose to breme. Srbija se ekonomski konsoliduje brže nego što su neki očekivali. Možda to nekome smeta. Ubrzano ispujava uslove EU za prijem. Možda i to nekome smeta. Brine o RS, pa možda i to nekome smeta.Bio sam ponosan kada sam čuo g Vučića koji je ponudio finansijsku pomoć RS od ono malo viška koji će Srbija da stvori ove godine. Kako bi se namirio bar mali deo onoga što nedostaje RS. Srpski narod u Sarajevu mora da ima svog predstavnika. Zato pozivam predsednika Predsedništva BiH, gospodina Mladena Ivanića da zakaže sednicu Predsedništva, kako bi ono donelo stav o Rezoluciji koja je uperena protiv RS. Uperena je i protiv interesa Srbije. Dakle, gospodine Ivaniću, zakažite sednicu. Ona će biti održana čak i ako vi sami dođete. Danas onaj koji predstavlja RS u Sarajevu mora da ima stav koji mu nalaže RS. Ne sme da postoji političar koji nema stav o Rezoluciji o Srebrenici. Kakav je, da je. Ja poštujem srebreničke žrtve. Iz pijeteta prema njima, kao poslanik sam, govoreći o njima ustajao. Ali to ne znači da sada treba pod pojmom genocid uništiti srpski narod. Da gurnemo u zapećak srpske žrtve zato što je današnja politika takva da treba srpski narod zaustaviti u očiglednom progresu i neutralnosti prema sukobima u Evropi i svetu.
Milorad Dodik rekao je da Nasera Orića štiti deo poltrona u BiH:
– Tako je zločinac dobio status institucije. Predlog Rezolucije o Srebrenici je antisrpski. Za genocid nema dokaza. Sudovi su odlučivali na osnovu izveštaja koji je navodno dala komisija Vlade RS. Toj je komisiji na silu dat izveštaj da ga potpiše. Čista je manipulacija broj ubijenih u Srebrenici. Kao što je manipulacija i podatak da su Srbi pobili 300.000 Bošnjaka.
Dodik kaže da će RS odbiti Rezoluciju:
– Posle nje bi došli zahtevi o reparacijama. <


DOGAĐAJI