Sajam tehnike počinje 24. maja

Sajam tehnike počinje 24. maja

18/05/2022 Off By BERB

Praznik tehnike, utorak 24. maj 2022, dan je kada 64. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, posle dvogodišnje pauze izazvane globalnom pandemijskom i geopolitičkom krizom, dočekuje tehničku, tehnološku i naučnu elitu sa svih svetskih meridijana. Sajam će trajati do 27. maja.

 

Opšte poznato je da je upravo Sajmom tehnike novi Beogradski sajam 1957. godine počeo svoj istorijski pohod, postajući tako temelj i oslonac sajamske industrije u Srbiji, ali i matica iz čijeg su okrilja vremenom nastajale neke druge velike, specijalizovane priredbe Beogradskog sajma.

Sajam tehnike se danas opisuje kao vodeća regionalna razvojno-tehnološka sajamska manifestacija, najugledniji specijalizovani sajamski događaj takvog profila i integrator i oslonac privredne saradnje na polju tehnike, tehničko-tehnoloških dostignuća i inovacija.

Pod sloganom “Inovacije pred vašim očima”, tokom četiri sajamska dana, u pet hala i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma, svoja tehničko-tehnološka postignuća predstaviće više od 500 direktnih i indirektnih izlagača, proizvodnih ili projektantskih kompanija, naučno-istraživačkih i obrazovnih institucija, start-up projekata i inovativnih pojedinaca iz tridesetak zemalja sa tri kontinenta. Gotovo polovina ukupnog broja izlagača dolazi iz inostranstva. Na grupnim izložbama predstaviće se izlagači iz Češke Republike, Slovenije, Republike Srpske i Srbije.

Izlagači će u svojim izlagačkim programima predstaviti više od 100 inovacija i noviteta, najviše u sektorima koje pokriva industrijska revolucija 4.0, u robotici, primeni laserskih tehnologija, CNC mašinama, automatizaciji proizvodnih procesa, mernim instrumentima, alatima… Oko polovine prijavljenih inovacija odnosi se na domaće firme.

Gotovo svi najvažniji državni i obrazovni činioci u promociji inovacija i naučnih, tehničko-tehnoloških istraživanja – od Ministarstva, nauke, tehnologije i tehnološkog razvoja, preko Centra za promociju nauke ili naučno-tehnoloških parkova, do svih najznačajnijih obrazovnih i naučno-istraživačkih instituta i institucija – daće svoj pečat i u izlagačkom i u okviru stručnog pratećeg programa Sajma tehnike.

Sajam tehnike se, pored promotivnog, informativnog, naučno-istraživačkog i tehničko-tehnološkog, okitio i svojim poslovnim potencijalom. O tome govori i vrednost komercijalnih poslova na i tokom samog sajma, koji distižu milionske vrednosti.

Radno vreme 64. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća biće od 10 do 18 časova. Cena pojedinačne ulaznice je 400 dinara, a parkiranje u sajamskom krugu plaća se 150 dinara po satu.